Vajda Gála 2024

Előtérben a zene

Vajda Gála a gimnáziumban

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban 2024. április 17-én került sor a Vajda Gálára, amelyet a Cervinus Teátrumban rendeztünk meg. Ha április, akkor tavaszköszöntő gála, amely már több mint egy évtizedes hagyományra tekint vissza iskolánkban. Színfolt ez a gimnázium életében, izgalommal teli készülődés előzi meg a diákok részéről. Itt mutathatják meg tehetségüket a művészetek terén, legyen az versmondás, ének, zene vagy tánc.

A kellemesnek ígérkező programot Kita Erzsébet, a gimnázium igazgatónője nyitotta meg, majd Lázár Zsolt esperes köszöntötte a jelenlévőket.

A délután programjában a hangsúly ebben az évben a hangszeres zenén volt. A gimnázium tanulói, akik közül többen a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola növendékei is, felléptek a műsorban, illetve különböző formációkban zenekarokat alapítottak, úgy adták elő kedvelt slágereiket.

A zeneszámok sorát Laukó Boglárka kezdte, kinek zongorajátékát több iskolai rendezvényen hallhattuk már, most Yiruma: As jou wish című számát adta elő. Zongorázott Szrnka Katinka is, repertoárjában az Imagine Dragons: Demons című darabja szerepelt.  Mindketten Iváncsó Viola tanítványai. Balás Atina Martha Mier: The Jazzy Mountain King című darabját adta elő szinté zongorán, ő Körösparti Ágnes tanítványa.

A Dione zenekar tagjai, Lauday Izabella, Haluska Lóránd és Molnár Lilla erre az alkalomra álltak össze, az együttesben közreműködött Földi Zsolt tanár úr cajonon. A Love me or leave me című szám instrumentális feldolgozását adták elő nagy sikerrel.

A Vajda Gálára készülve alakult a OneTimer zenekar is, amelyet Gyetvai Csongor alapított. Ő és Bacsa Zalán elektromos gitáron, Hipszki Liza basszusgitáron játszott, Tóth Sára énekelt, dobon közreműködött Kisdi Endre, a gyomai zeneiskola dobtanára. A Hooligans együttes Játszom című számát és Azahriah Mind1 című slágerét adták elő.

A TIL’S&M zenekar már számos alkalommal fellépett iskolánk rendezvényein, valamint képviselte a gimnáziumot országos zenei találkozókon. A 90-es évek retró hangulatát  hozták el Kimnowak Gyémánt című számával. A zenekar tagjai: Rostás Tifani, Tóth Sára, Fazekas Máté, Haluska Lóránd, Molnár Lilla, Bánfi Anna és Lauday Izabella, valamint felkészítőik, Fonád Zoltán és Huszák Zsolt is velük zenéltek.

A Vajda Band Emlékzenekar már nemzetközi sikereket is elért, most finnországi szereplésükről láthattunk egy rövidfilmet, majd három műsorszámmal örvendeztették meg a közönséget. A zenekar tagjai: Tóth Sára, Rónyai Dominik, Bacsa Zalán, Juhász Gergő, Gyetvai Csongor, Hipszki Liza, Gácsi Gergő, Litauszky Nikolett, Molnár Tamara és Pécsvárdiné Tóth Anikó tanárnő.

Kiváló szavalóink is bemutatkoztak, akik nagy közönségsikert könyvelhettek el. Kovács Attila Herceg az örök klasszikust, Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez című költeményét tolmácsolta, amely érzelemgazdagsága miatt is egyik kedvenc verse. Bárány Mihály pedig éppen a modern mai lírából választott, Dékány Dávid: Banánzöld című versét adta elő. Mindketten több szavalóverseny dobogós helyezettjei. Új színfolt volt a kilencedik évfolyamos Brachna Boglárka szavalata, aki Petőfi Sándor: De mért is gondolok rá? című versét adta elő.

Táncot, mozgást kedvelő tanulóink is fokozták a Vajda Gála hangulatát előadásukkal. Aerobikosaink országos versenyek eredményes résztvevői, most egy felvonáson belül minden gyakorlatból előadtak egy kis ízelítőt. A lányok: Antal Dóra, Illés Petra, Márton Fruzsina, Márton Gréta, Styecz Barbara, Lestyan Liliána és Szatmári Tímea mind a gimnázium tanulói, kivéve Márton Grétát, aki tavaly érettségizett nálunk. A koreográfiát összeállította Roszik-Pásztor Mariann és Balogh Andrea.

Bemutatkoztak a Babilon TSE hiphop táncosai is. A lányok már évek óta együtt versenyeznek kimagasló eredményekkel. Tavaly magyar bajnoki címet nyert a csoport, a gálán versenyformációjukat mutatták be. A koreográfiát Kovács Zsanett készítette. Akik előadták: Pusztai Liza, Brusznyiczki Adél, Bertók Dorka, Prisztai Lili, Pásztor Zita, Fürj Kinga, Szécsi Panna és Trabach Dorina vajdás és volt vajdás diákok.

A gimnázium néptáncosai a Tessedik Táncegyüttes tagjaiként részt vesznek hazai és külföldi néptánc-fesztiválokon. Elsőként Folytán Fanni és Ollé Bálint szilágysági táncokat mutatott be, majd Teremy Samu következett maglódi cifruválással, amivel kiérdemelte az Egerben rendezett Országos Ifjúsági Szólótáncverseny Ezüstpitykés táncos díját. Utolsóként maglódi csárdást és friss csárdást nézhettünk meg Liska Janka, Pljesovszki Pálma, Hunya Karina, Antal Dóra, Gácsi Gergő, Lajtos Dániel, Teremy Samu és Csernus Nándor előadásában. Tanáraik Árgyelán Kitti, Szabó Róbert és Oláh Márkó.

Varga Mirtill 12. évfolyamos tanuló már többször felrobbantotta a Vajda Gála színpadát előadásával. Most kedvenc zenekara, a Bon Jovi rockegyüttes It’s my life című dalát választotta és adta elő nem kevés sikerrel.

A jó hangulatot a nagyrészt pörgős, vidám előadások adták, még ha a technika ördöge bele is szólt néha az előadás menetébe.

A Vajda Gála közösségépítő szerepe vitathatatlan, a tanulók hónapokkal a rendezvény előtt zenekarokat alapítanak, gyakorolnak, lelkesen készülnek, sőt, még volt tanítványaink is visszatérnek egy-egy fellépés erejéig.

Dr. Laukóné Adamik Edit, szervező tanár

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük