ISKOLÁNKRÓL

Testvériskoláink

A testvériskolai kapcsolatainkat bemutatjuk, ha a képekre kattintasz.

Haan (Németország)


Gimnáziumunk 2005 óta áll partnerkapcsolatban Észak-Rajna-Westfália Haan nevű városának gimnáziumával.

A város 30 000 lakost számlál. A közelében található Düsseldorf, Köln, Bonn, Neander-völgy.

A haani „ Städtisches Gymnasium”-ot 1967-ben alapították, 1994 óta van cserekapcsolatuk külföldi iskolákkal: Franciaországgal, Olaszországgal, Hollandiával, Lengyelországgal, Szenegállal. Szerettek volna egy magyarországi partneriskolát is és egy egykori diákunk közreműködésével 2005-ben létrejött a kapcsolat a két iskola között.

Az első látogatást német részről Heidemarie Chinnow és Renate Hendrichs szervezte, a 25 fős magyar csoportot Huszár Jánosné és Pécsváradiné Tóth Anikó kísérte.

Az első időszakban ősszel látogattunk egymáshoz, ezt váltotta fel az új rendszer, mely szerint a német diákok ősszel jönnek, mi pedig ugyanazon tanév tavaszán látogatunk el hozzájuk. Így kétévente találkozunk.

Minden alkalommal nagyon szép programot állítottak össze nekünk vendéglátóink. Így voltunk Bonnban, Aachenben, Kölnben, Düsseldorfban, Neandervölgyben, Wuppertalban, a hageni szabadtéri múzeumben. Megtekintettük a nevezetességeket, melyek közül a kölni dóm, Beethoven háza, az aacheni dóm, Nagy Károly sírja, a neandervölgyi ősembermúzeum, a kölni csokoládémúzeum, a wuppertali iparmúzeum a legemlékezetesebbek. Nagy élmény volt körbeutazni Wuppertalt Európa egyetlen függővasútjával és a gyönyörű tájakon tett séták, a tipikusan német favázas házak látványa, hangulata szép emlék marad.

A haani polgármester úr minden alkalommal fogadja csoportunkat a városháza dísztermében, megvendégeli a diákjainkat, beszélget velük és ajándékkal kedveskedik nekik.

Diákjaink családoknál laknak, így bepillantást nyerhetnek a német emberek hétköznapjaiba, szokásaiba, megkóstolhatják a német konyha ízeit. A hétvége mindig a családoké. Ilyenkor nincsenek szervezett programok éppen azért, hogy a diákok a vendéglátóikkal tölthessék ezt a két napot. A szülők különböző programokat szerveznek vendégeiknek, szép helyekre kirándulnak, illetve a magyar diákok megismerhetik a bővebb családot is. Előfordul, hogy családi ünnepekre is hivatalosak.

Tanulóink tanítási órákon vesznek részt, így ízelítőt kapnak a német iskolai életből, gyakran aktív részesei is az óráknak.

A magyarországi programok közül nagy tetszést arattak a pusztába szervezett programok, hiszen ilyen tájjal otthon nem találkoznak. Voltunk az évek során Bugacon, békés megyei tanyán – lovasbemutatókat, jellegzetes magyar állatokat láthattak, lovagoltak, lovas kocsin ülhettek ismerkedtek a magyar ízekkel. Ellátogattunk Kecskemétre, Szegedre, Ópusztaszerre, Gyulára, Budapestre, ellátogattunk a Parlamentbe, biciklitúrákat szerveztünk a békésszentandrási duzzasztóhoz, a Szalmaportára, Cséke tanyára, ahol táj jellegű tárgyakat ismerhettek meg. Rendeztünk táncházat, búcsúestet, karaoke délutánt, kézműveskedtek, tanultak egy kicsit magyarul, együtt énekeltük a magyar slágereket. A búcsúpartikra a szülők, nagyszülők sok finomságot készítettek, így még hangulatosabbá tették az utolsó estét.

Az egy hét mindig gyorsan elszalad, ahhoz viszont elég, hogy barátságok szülessenek, melyek esetenként a cserelátogatások után is folytatódnak, akadnak olyanok is, akik meghívást kapnak a nyári szünetre is.

A kollégákkal való együttműködést az első alkalomtól kezdve harmónia jellemzi. Heidemarie Chinnow lelkiismeretes szervező, mindig odafigyel arra, mi az, ami nagyon tetszett, amit érdemes máskor is megszervezni. Segítőtársa Petra Maiweg lett.

A magyar csoportokat Pécsváradiné Tóth Anikó és Dr. Bondorné Kondor Edit vezetik, illetve szervezik a magyarországi programokat.

A haani gimnázium vezetésének, Frau von Wiser igazgatóasszonynak, valamint tantestületének is érezzük támogatását, kedvességét, érdeklődését. Mindkét fél azon dolgozik, hogy kapcsolatunk hosszú távú legyen, együttműködésünk pedig gyümölcsöző.