A finisbe érkezve…

A ballagást megelőző események évek óta ugyanabban a rendben zajlanak, mégis mindig van köztük valami különbség is: mássá teszi őket a végzős osztályok eltérő habitusa, lelkesedése. Így volt ez a 2023/2024-es tanév a 12.-esek számára utolsó hetében is.

A hétfői kibocsájtó istentisztelet már a búcsú jegyében zajlott. Pali bácsi visszatekintett a végzősök az iskolában eltöltött négy évére, a közös hittanórákra, poénokra. A humorral megtűzdelt prédikáció után azonban ünnepélyesebbé vált a hangulat, mikor minden diák megkapta tőle a személyes áldást, igazgató asszonytól pedig az igés lapot. Valami elkezdődött…

Kedden nagyon sokan gyűltünk össze, hogy a fáklyás felvonulás keretében kisétáljunk Vajda Péter sírjához. Szerencsénkre ezúttal az időjárás is kegyes volt hozzánk, nem mosta el az eső az alkalmat, mint már annyiszor. Iskolánk névadója, egykori tanára és igazgatója sírjánál, ha tehetik, mindig koszorúznak a végzős évfolyamok, megemlékezve munkásságáról, szellemiségéről. Így volt ez most is, elhangzott dal és Vajda-vers is.

A május 1-jei munkaszüneti nap kicsit visszavetette a ráhangolódást, és a csütörtök sem tartogatott nagy izgalmakat a 12.-eseknek, hisz délután épp csak az év végi bizonyítványaikba kerülő osztályzatokról döntött a tantestület. 😊 A péntek viszont mókásan indult, hiszen mindhárom osztály vidám jelmezekbe öltözve is „elballagott” az épületből a maga bolondos módján.

Az igazi, méltóságteljes búcsúra azonban mégiscsak szombaton került sor. Reggel 9-re, mikor a ballagók megérkeztek a gimnázium épületébe, már látszott a szorgos kezek munkája: az alsóbb évesek péntek délután óta ügyködtek azon, hogy minél szebben feldíszítsék az ünnepre az iskolát és a végzősök termeit. A 11. évfolyam kedves „kötelessége” ilyenkor, hogy az elengedhetetlen kelléket, a tarisznyát átadják az eggyel idősebbeknek – ez volt a nap első megható pillanata. A következő egy szűk órával később zajlott le: a három búcsúzó évfolyam még egyszer utoljára bejárta az épület folyosóit. A Vajda-szobor megkoszorúzása és az osztályplakettek elhelyezése után a haranglábon mindenki az Újtemplomba vonult, hogy kezdetét vehesse az ünnepi műsor.

Zahorecz Pál iskolalelkész prédikációja után Lázár Zsolt esperes és Babák Mihály polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket. A búcsúzó évfolyamok képviseletében az énekkar a Vastag testvérek Őrizd az álmod című dalát adta elő, Bárány Mihály (11.B) Varga Gyöngyi evangélikus lelkész gondolatait tolmácsolta a hallgatóságnak, végül Antal Dóra (11.C) olvasta fel a fiatalabbak búcsúbeszédét. Ugyanezt a végzősök részéről Szilágyi Adrienn (12.B) tette meg. A közös eskütétel és a zászlóátadás után Kita Erzsébet igazgató asszony beszéde következett, melyben egyrészt áttekinthettük az egyes osztályok elmúlt négy évét, másrészt kiderült az is, kik lettek az évfolyam legtehetségesebbjei, azaz a díjazottak. Mint minden évben, idén is a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre támogatta a kiválasztottakat, hozzájuk társult a Szarvasi Vajda Péter Alapítvány, illetve néhány korábbi diák kezdeményezése által a Nyelvvizsga-díj (Dr. Mocskonyi Gábor) és az újonnan alapított Kiváló diák-díj (Dr. Uhljar Luca és Uhljar Janka).

Az idei díjazottak:

Vajda-díj: Juhász Gergő 12.C

Dr. Nádor Jenő-díj: Csatai Vivien 12.C

Benka-díj: Bacsa Zalán Viktor 12.A és Pálinkás Hunor 12.C

Oláh Miklós-díj: Bessenyei Domos 12.C

Melis-díj: Tóth Sára 12.B

Söjtöri Emlékjutalom: Dürgő Csaba 12.A

Ruzicskay-díj: Bácsik Máté Olivér 12.C

Az év sportolója-díj: Bozán Hanna 12.A

Nyelvvizsga-díj: Korim Mihály Dávid 12.B

Kiváló diák-díj: Laukó Boglárka Lilla 12.C

Boczkó Dániel-díj: Karai Anett 12.A

Diákönkormányzat díja: Bankó Fanni 12.A

 

Elköszöntünk sikeres röplabdázóinktól is, a lányok csapatából Tóth Sára 12.B, Bány Barbara, Budai Luca, Kelemen Emma, Molnár Gréta, Németh Viktória, Steinmacher Gréta, Terhes Flóra és Závoda Kata 12.C osztályos tanulók, míg a fiúk közül Bácsik Máté, Makai Gergő 12.C és Kovács Bence 12.B osztályos diákok részesültek elismerésben. Ugyancsak elbúcsúzott végzős tagjaitól, Tóth Sárától (12.B), Rónyai Dominiktól, Bacsa Zalántól (12.A) és az alapító-zenekarvezető Juhász Gergőtől (12.C) a Vajda Band Emlékzenekar és az iskola. Kiemelkedő tanulmányi vagy közösségi munkájukért az alábbi diákok kaptak oklevelet: Miloszrdni Dorina (12.A), Bozsik Bianka, Csipai Lilla, Kasik Panna, Kovács Attila Herceg, Szilágyi Adrienn, Uhljár Adrienn (12.B), valamint Balatoni Bettina, Makai Gergő, Molnár Gréta, Németh Viktória, Steinmacher Gréta és Zajacz Ágnes (12.C).

Az iskolavezetés megköszönte a tanulókat a négy év során legtevékenyebben segítő szülők munkáját is, végül a lelkészek közös áldásával véget ért a ballagási ünnepség.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük