ISKOLÁNKRÓL

Testvériskoláink

A testvériskolai kapcsolatainkat bemutatjuk, ha a képekre kattintasz.

Wittlich (Németország)


A kapcsolat kezdete:

Ács Sánta Attila, egy magyar-német származású, Romániában született, Jugoszláviában nevelkedett és jelenleg Németországban élő testnevelő tanár 24 wittlichi középiskolás diákkal Magyarországra utazott, a vasfüggöny mögé, hogy magyar diákokkal és családjaikkal ismerkedjen meg. A jól sikerült találkozás után a német kollégák javasolták a hivatalos kapcsolatfelvételt a wittlichi Cusanus Gymnasium és a szarvasi Vajda Péter Gimnázium között. A németet tanító tanárok nagyon megörültek, hiszen ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a vajdás diákok anyanyelvi környezetben gyakorolhassák a német nyelvet, megismerjenek egy másik kultúrát és bepillanthassanak a német hétköznapokba.

Így került sor 1989. október 22-28 között a szarvasi tanulók első látogatására Wittlichben, a Triertől 25 km-re, a luxemburgi határhoz nem messze fekvő Mosel parti kisvárosban. Ez az esemény nagy visszhangot keltett a városkában, a kis küldöttséget fogadta a polgármester is, és a helyi sajtóban több cikk is megjelent a szarvasi „vajdások” delegációjáról.

Ez a kapcsolat erősnek bizonyult, hiszen 2009. őszén ünnepeltük a 20 éves évfordulónkat Szarvason, amelyre meghívtuk az eddigi programokban részt vevő kollégákat és diákokat is.

A kapcsolat napjainkban:

Évente, minden év szeptemberében találkoznak a két iskola diákjai. Minden alkalommal 30-30 diák vesz részt egy projektben, melynek keretében megismerkednek Wittlich, illetve Szarvas történetével, a város nevezetességeivel. Minden alkalommal országaink egy-egy városába is ellátogatunk. Pl. Szeged, Eger, Debrecen, Hortobágy, Bugac, Gyula szépségeit és érdekességeit mutatjuk meg német ismerőseinknek. Németországban ellátogatunk Trierbe, Mainzba, Koblenzbe, Kölnbe, hajókázunk a Moselen, és még sok érdekes kirándulásban lehet részünk. Minden évben rendezünk egy közös estet is, ahol nem csak finom specialitásokat kóstolhatunk meg, hanem közös dal éneklés  is szerepel a programon.

De első sorban a nyelvtanulásról szól a cserekapcsolat. A diákok a vendéglátó diákokkal együtt tanítási órákon vesznek részt, ahol a német nyelv gyakorlása mellett betekintést nyerhetnek a német oktatási rendszerbe is. Az egy hetet a diákok családoknál töltik, ahol a kezdeti kézzel-lábbal mutogatás után a hét végére igazi beszélgetések alakulnak ki, hiszen csak először nehéz megszólalni, a tanult dolgok hamarosan aktivizálódnak és kötetlenül folyik a társalgás. A hét  végére barátságok szövődnek, amit az is mutat, hogy az interneten /msn, facebook/ a tanulók nagy többsége tartja a kapcsolatot.

A kirándulásokat autóbusszal szervezzük, hogy út közben  jövetben és menetben is megnézhessünk egy-egy szép várost. A Bodeni tó mediterrán növényei, a neuschwansteini kastély szépsége és varázsa, Heidelberg hangulata minden alkalommal ámulatba ejt mindannyiunkat.

Reméljük, hogy a kölcsönös bizalom, egymás megbecsülése, a szülői és tanári áldozat vállalás , a fiatalok kíváncsisága, tudásszomja, valamint európai polgárrá válása biztosítéka annak, hogy ez az iskolák közötti cserekapcsolt továbbra is ilyen hatékonyan fog működni.

Fényképek és információk a cserekapcsolatról  a

www.cusanusvajda.uw.hu

honlapon találhatók.