Kirándul a gimnázium

Minden kirándulásra készülő közösség izgatottan szervez, készülődik, legyen az egy-egy osztály vagy iskolánk dolgozóinak közössége. Felvetődnek kérdések: hová utazzunk, milyen programokat szervezzünk, lehet ötletelni, szavazni. Kell egy „főnök”, aki mindent összefog, elintéz, telefonál, ügyintéz, és már indulhat is a csapat.

Május 21-én felszabadultan indultunk Budapestre, miközben diákjaink valószínűleg még fel sem ébredtek. Az első állomás a Mátyás király útra vezetett, a Csodák Palotájában tettünk látogatást. A kiállítás termeiben ki-ki a saját kedvére ismerkedhetett a fizika, kémia tudósaival, kísérletezhetett vagy játszhatott, legtöbbször osztálynyi különböző életkorú gyerek között. Mindenkinek jutott egy „főzőpohárnyi kémia”, de a legérdekesebb program mindenki véleménye szerint az Öveges labor látványos bemutatója volt. Büszkén állapítottuk meg, hogy Kollégáink a mi Öveges laborunkban magasabb színvonalú programokat szerveznek.

A „tanulás” után a megérdemelt pihenő a Sauska borászat budafoki pezsgőpincéjében várt ránk. Június 1-étől indul hivatalosan a pincelátogatás programja, mi voltunk az első csoport, véleményünkkel, észrevételeinkkel segítettük a szervezők munkáját. Rengeteg érdekes információt tudhattunk meg a Sauska borászat tevékenységéről és a pezsgőkészítésről.

A Sauska pezsgőkoncepció három alappillére az egyedülálló Tokaj, az új budafoki pince a maga tökéletes pezsgős adottságaival, valamint az állandó tanácsadó, Régis Camus és Sauska Krisztián szövetsége, hogy világszínvonalú magyar terroir pezsgőt hozzanak létre. Saját szőlő, vulkanikus területek, őshonos és világfajták Tokajból, ahol a feldolgozás és az alapbor házasítása is történik, viszont a méthode traditionelle többi lépése már a 150 éves budafoki pincében megy végbe. Budafokot a Duna medrében is tartó, Dunaföldvárig húzódó, több kilométer széles mészkővonulat köti össze a Gellért-heggyel. Sauskáék a városrész 150 éves, 10 000 m2-es pinceszakaszát 2015 óta alakítják, ami korábban a Hungarovin tulajdonában állt a szomszédos pincékkel együtt. Budafok klasszikus, tökéletes és legfőképpen természetes otthona a pezsgőnek. Kiváló a pinceágak szellőzése is: ma is a felszínről a boltívek tetejébe vájt nyílások biztosítják a szellőzést minden különösebb mechanikus rásegítés nélkül, így a pincének évszaktól függetlenül állandó 12-16 Celsius fokos hőmérséklete és magas relatív páratartalma (80-82%) van. A Tokajban kierjedt száraz alapborok a szelekció és meghatározott arányú házasítás után érkeznek a 150 éves pincébe, ahol a hagyományos módszerrel történő erjesztés zajlik, és itt születnek meg pezsgők a megfelelő érést követően. Csapatunk Hanusz Ádám, a budafoki pincemester vezetésével sétálhatott a pincerendszer járataiban és kóstolhatott meg három különleges pezsgőt.

A programok után Szigetszentmiklóson, a Titkos Kert vendéglőben megvacsoráztunk és kicsit még megpihentünk a Duna-parton, hogy onnan már a szép nap emlékeivel hazainduljunk.

Köszönjük Bencsik Péter kollégának a szervezést és az egész nap lebonyolítását, s már most várjuk a jövő évi tantestületi kirándulást.

Kituljak Eszter

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük