„Meddig tart ez, Uram? Végképp megfeledkeztél rólam? Meddig rejted el orcádat előlem?” (Zsolt 13,2)

„Jézus hangosan felkiáltott: […] Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?” (Mt 27,46)

Retorikus csütörtök

2022. április 7-én került sor a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium hagyományos megyei retorikaversenyére 3 év kényszerszünet után.
A versenyt angol és német nyelvből rendezik közép-, illetve emelt szintű kategóriákban.

Egy előre megadott témát kellett kidolgozni a versenyzőknek, amit ppt segítségével mutattak be a zsűri és a közönség előtt.

Iskolánkat Bacsa Zalán és Füzesséry Richárd (10.A) képviselték angol nyelvből. Zalán témája: „70 éve a trónon – II. Erzsébet fenséges élete”, Richárdé pedig : „Ha lenne szupererőm…” . Mindketten a középszintű kategóriában indultak. 7-8 perc állt rendelkezésükre, hogy meggyőzzék a zsűri tagjait.

Német nyelvből Hóbely Márkó (11.A) indult az emelt szintű kategóriában, az ő témája a „Digitális világ” volt. Neki 9-10 perc alatt kellett bemutatnia a prezentációját.

Mindkét nyelvben az időkorlát jelentette talán a legnagyobb kihívást. Nem volt egyszerű beleférni a megadott percekbe, mindegyik versenyzőnek ügyesen kellett összeállítani a szöveget, hogy minden lényeges dolog szerepeljen benne. No és nem utolsó sorban jól kellett előadni, hiszen ez mégiscsak egy retorikaverseny. Biztos szövegtudás, meggyőző előadásmód jellemezte diákjainkat, nem is maradt el az eredmény.

Bacsa Zalán II. helyezést (felkészítő tanára: Bencsik Péter), Hóbely Márkó I. helyezést ért el (felkészítő tanára: Pécsváradiné Tóth Anikó).

Jó volt ismét eljönni erre a versenyre, hiszen a pandémia sokáig megfosztott minket az ilyen kihívásoktól. A nyelvtudás legjobb mércéje pedig mindig az élőben történő szóbeli megmérettetés.

 

Pécsváradiné Tóth Anikó tanár

 

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen