Ha a jót elfogadtuk Istentől, a rosszat is el kell fogadnunk. (Jób 2,10)

Jézus így imádkozott: Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied. (Lk 22,42)

Továbbtanulási beszámoló: Seres László

Tanulmányaimat a 2017/18-as tanévben a Szegedi Tudományegyetem TTIK Kémia alapszakán kezdtem el. Augusztus közepén a kari gólyatáborban megismerkedhettem néhány leendő szaktársammal. Közelebbi ismeretséget augusztus végén, a kollégiumom által szervezett „Vegyetemen” köthettem csoporttársaimmal. Ez egy olyan tábor volt, amely kifejezetten a kémia alapszakos hallgatóknak lett megrendezve.

 Első benyomásaim az egyetemről, hogy a gimnáziumhoz képest teljesen más a rendszer, jóval több a tananyag, illetve a beadandók és a hivatalos ügyek határidejét folyamatosan észben kell tartani. Az első félévben egy fő kémiás tárgyam volt általános kémia néven, mely az első igazi kihívást jelentő kurzus volt. Ehhez tartozott számolási gyakorlat, illetve általános kémiai laborgyakorlat is, ahol a labormunka alapjait és a biztonságos munka szabályait tanulhattuk meg. Ezen kívül fizikát, matekot, kémiai informatikát, illetve kémiai gazdaságot tanultam.

Az első szemeszter után pedig megérkezett a hírhedt vizsgaidőszak. A szakkollégiumban való bennmaradáshoz figyelembe veszik a féléves átlagot, így volt némi motiváció a jó vizsgajegyekért. Volt már kellemesebben eltelt karácsonyi szünetem, de a sok fáradozás meghozta gyümölcsét.

A második félév azonban már sokkal nehezebbnek tűnik, ugyanis most kezdjük el tanulni a mindenki által rettegett fizikai kémiát (amely legalább olyan nehéz, mint amilyennek a nevéből hihetjük), a szerves és szervetlen kémiát, folytatjuk a matek és fizika kurzusokat, azonban utóbbi megértését már laborgyakorlat könnyíti. A tudományos életben manapság már elengedhetetlenek a különböző speciális számítógépes adatfeldolgozó programok, így ebben a félévben már ezekkel is elkezdünk megismerkedni.

Természetesen a sok tanulás mellett akad némi idő a kikapcsolódásra is. A kollégiumomban hétről-hétre különböző kulturális illetve szabadidős programok várják a bentlakókat, kezdve a szakmai műhelyektől a különféle előadásokon át egészen a pingcsóig (amely a PINGpong és a csoCSÓ keveréke). A kolin kívül természetesen nagyon sok szórakozóhely várja a kikapcsolódni vágyó egyetemistákat. Az előző félévben megrendezésre került a vegyész szakest is, ahol jobban megismerkedhettünk a tanárokkal, illetve a felsőbb évesek beavattak minket, gólyákat. Ebben a szemeszterben pedig szakunk legnagyobb eseménye, a Vegyészbál áll a középpontban.

Összességében nagyon tetszik Szeged, az egyetem, illetve az egyetemi élet, nem bántam meg, hogy ide jelentkeztem. A kollégiumban is nagyon jól érzem magam, sok segítséget kapok a felsőéves hallgatóktól, mivel szakkollégiumban lakok, illetve a szabadidőmet is hasznosan tudom eltölteni.

 

Seres László

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen