A nyomorúság kohójában próbára tettelek. (Ézs 48,10b)

Boldogok vagytok, amikor gyűlölnek titeket az emberek, és amikor kiközösítenek, gyaláznak benneteket, és kitörlik neveteket mint gonosz nevet, az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon, és ujjongjatok! Íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben... (Lk 6,22–23)

Rendhagyó megemlékezés az 1848-as forradalomról

Iskolánkban minden évben az 1848. március 15-ei forradalom és szabadságharc tiszteletére a 10. évfolyam egyik osztálya állítja össze az emlékműsort, amit ünnepélyes keretek között adnak elő. Ebben a rendkívüli helyzetben az ünnepség lebonyolítása több akadályba is ütközött volna. A 10.B osztály azonban jól alkalmazkodott a körülményekhez.

Egy online irodalomóra keretében az osztályfőnökünk, Dr. Laukóné Adamik Edit néni fejéből kipattant az a remek ötlet, hogy mi lenne, ha idén nem a megszokott módon folyna az ünnepség. Ebben a kényszerhelyzetben, amikor mindenki úgyis a számítógép, illetve laptop elé lett száműzve, összeállíthatnánk egy 1848. március 15-ével kapcsolatos kvízt.

Az ötlet persze rögtön mindenkinek megtetszett, és hozzákezdtük a részletek kidolgozásához. Az osztálytársaim és az én örömömre a magyaróráról hamar elkalandoztunk a kvíz készítése felé. A prezentáció összeállítására rajtam kívül Gácsi Viktória és Kis Hanna Zóra jelentkeztek. A következő napon nálunk találkoztunk, és nekiláttunk a munkához. A 30 fős osztály minden tagja küldött 1-1 kérdést, valamint Edit néni is segített, így lett 30+1 kérdés. Hanna diktálta a szöveget, Viki gépelte, és én később animáltam, amiben Horváth Edit néni is segített. Mikor készen lettünk, az egész osztállyal egy osztályfőnöki óra keretében átnéztük, teszteltük és csiszolgattuk.

Március 12-én a második órában rendkívüli osztályfőnöki óra volt a gimnáziumban, ekkor lett volna egyébként az ünnepség is. A játékos kvíz előtt minden osztály meghallgatta ráhangolódásképpen a Kormorán együttes márciusi forradalom ihlette zenéjét. A kvíz jól sikerült, a legjobb eredményt 31 ponttal a 10.C osztály érte el, a második helyen holtverseny alakult ki, 29 ponttal a 9.C, 11.C, 12.C osztályok oldották meg a feladványokat. Mind a 4 osztály jutalomban részesül.

Széchenyi István egykori szavai nálunk is megvalósultak: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.

 Czesznak Lili Luca 10.B

 

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen