Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet; nem botlanak meg azok. (Zsolt 119,165)

Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel… (Kol 3,16)

Vajdás diákunk a Doppelgänger élén

2020. augusztus 18-án nagy élményben volt része Szarvas város zene iránt rajongóinak. Városunkban köszönthettük Mulholland Sadiet és zenekarát, a Doppelgängert a Víziszínház színpadán.

Sadie két évvel ezelőtt érettségizett nálunk, a Vajdában és jelenleg a dél-walesi egyetemen Cardiffban tanul éneklést és zeneszerzést.

- Nagyon megörültem, amikor megkaptam a meghívót Tőled a koncertre. Kinek az ötlete volt a szarvasi bemutatkozás/ fellépés? Ki segített a megvalósításban?

A Víziszínpadon az első élményem a Csodaszarvas musical volt. Annyira elvarázsolt ez a közeg, hogy úgy éreztem, én is szeretnék a színpadon állni, táncolni, szerepelni. Évről-évre, ahogy visszatértem nézőként a színházba, ez a vágy egyre erősödött bennem. Akkor ez számomra majdhogynem elérhetetlen álomnak tűnt, de egyszer anyukámnak megemlítettem, és ő azt javasolta, hogy mindenképp meg lehet próbálni. A koncertet 2019 novemberében kezdtük szervezni és szüleimnek, illetve ismerőseinknek köszönhetően, hosszas telefonbeszélgetések és többszöri üzenetváltások után sikerült ezt az augusztusi időpontot megkapnunk. 

Persze sosem gondoltam volna, hogy meg tudnék tölteni egy teljes színházat, és nem is szerettem volna egyedül végigcsinálni egy ilyen óriási fellépést, így magától értetődő volt, hogy a jelenlegi zenekarommal, a Doppelgängerrel szerettem volna  ezt az élményt megosztani. 

-Mesélj egy kicsit az egyetemi életről! 

Az egyetemen, mivel művészeti és majdhogynem teljesen gyakorlati óráink vannak, a gyakorlás állandó. Nincs időkorlát, nincs hétvége. A hét minden napját hétfőtől-vasárnapig az egyetemen töltjük. Legtöbbször próbákkal telnek az órák, illetve saját hangszereinken gyakorolunk. Én énekes vagyok, de játszom zongorán és gitáron is, ezért többször egy héten kifejezetten ezeken a hangszereken játszom a stúdióban. Sok projektfeladatot kapunk, ami mind a zeneszerzéssel kapcsolatos. Tanári óránk kevés van, főleg harmadévben. Ezek az órák konzultációk, adott tanárokkal, akik segítenek, hogy a zeneipar bármely területén helyt tudjunk állni, de legfőképp iránymutatások, hogy megtaláljuk a saját utunkat.

-Hogyan állt össze a csapat, és kik a tagjai?

A zenekar az egyetem első évében egy ún. előadói órán véletlenszerűen alakult. A tanárunk csak a hangszereket figyelembe véve csoportba rakott minket. Kellett, hogy legyen 2 gitáros, 1 basszusgitáros, 1 dobos és 1 énekes. Ez olyan jól működött, hogy azóta is együtt zenélünk. A basszusgitárosunk a magyarországi fellépésen játszott először velünk, aki egyébként az egyik legjobb barátunk is. Ez amiatt történt, mert az eredeti basszusgitárosunknak más elkötelezettségnek kellett eleget tennie ( van egy metal zenekara, amit komolyabban vesz). Egyébként így talán jobb is volt az együttes munka és van szó róla, hogy mostmár ebben a felállásban maradunk a jövőben is.

-A Doppelgänger egy német szó, hasonmást jelent. Honnan jött az elnevezés. és miért ezt a nevet adtátok az együttesnek?

Az egyetem egyik óráján kaptunk egy feladatot, hogy írjunk egy James Bond főcímdalt és használjuk a doppelgänger kifejezést. A dal elkészült, és ezzel együtt elkezdtünk gondolkozni komolyabban az együttzenélésben. Mindenkinek jelent valamit a dal, nagyon szeretjük, illetve elég eredetinek gondoltuk ezt a szót arra, hogy megtartsuk a zenekar nevének.

-Milyen gyakran tudtok gyakorolni? Hogyan születnek a saját dalok?

Az egyetem alatt illetve a vírus előtt a próbák heti 3-4 alkalommal voltak, ezek 2-4 óráig tartanak. A vírus miatt március óta nem tudtunk próbálni és így a két szarvasi koncertre minden napunkat gyakorlással töltöttük. Egy héten keresztül napi háromszori gyakorlás együtt, és külön-külön, a köztes időben.

A saját dalokat általában én vagy Tom  írja, és a zenekarnak gitár vagy zongora kísérettel bemutatjuk, amit aztán közösen átdolgozunk. Illetve sokszor a próbák alatt kezdünk el írni. A srácok elkezdenek zenélni és amint a zenei alap megvan, én arra írom a szövegeimet.

.A koncerten magyar dalok is elhangzottak. Mit szóltak hozzá a társaid? Láthatóan ők is élvezték.

A Margaret Island: Engedd hogy szabad legyek című számot kifejezetten élvezték, mert nagyon tetszik nekik zeneileg. A többi dalt is szívesen játszották, hisz tudták, hogy a közönségnek fontos olyan számokat játszani, amelyek a sajátjuk.

-Nagyon megörültem, amikor egyik kedvencemet, a Tavaszi szél vizet áraszt népdalunkat elénekelted. Emlékszem, amikor 1986-ban Freddie Mercury egy magyarországi koncertjén is hallhattuk. Nagy hatást gyakorolt a nézőközönségre. Te miért választottad?

Gyerekkoromban sokszor néztem a Queen együttes pesti koncertfelvételét. és szerintem innen is indult az én színpadi szerelmem. Számomra a magyar és angol nyelv nagyon sokáig keveredett és viszonylag több évembe telt, mire rájöttem, hogy a Queen, mint brit zenekar magyar dalt énekelt és olyan meghatónak találtam, hogy az én két nemzetiségemet összekötötték. 

-Úgy tudom, hogy Szarvason még lesz augusztus 20-án egy koncertetek a Zebra Klubban. Mik a további terveitek?

A zenekar augusztus végén visszamegy Cardiffba, sajnos én itthon fogok maradni a közel jövőben a vírus miatt. Azért unatkozni nem fogok, jelenleg egy albumot írok és bízom benne, hogy hamarosan meg fog jelenni. A zenekarral pedig megpróbáljuk tartani a kapcsolatot, és szeretnék minél hamarabb visszajutni és folytatni a közös zenélést. 

Sadie! További sikereket kívánok, és remélem, hogy hamarosan ismét láthatunk, hallhatunk Benneteket Szarvason. 

Mészáros Tünde


 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen