A Szegedi Tudományegyetem kutatóiskolája lettünk

Iskolánkban az Öveges labor átadása óta új lendületet kapott a természettudományos tárgyak oktatása. Az elmúlt években több tehetséggondozó projekt valósult meg a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.

Ezek után kaptunk kedvet ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által meghirdetett pályázatra jelentkezzünk. Az egyetemmel a korábbi pályázatok során is sikeresen együttműködtünk, és az intézmény kedvelt továbbtanulási célpont végzős diákjaink között. Valószínűleg ez is, és korábbi eredményeink is szerepet játszottak abban, hogy pályázatunk pozitív elbírálásban részesült.

Nagy örömmel fogadtuk, hogy meghívást kaptunk a Kutatóiskola cím átvételére. A rendezvényre Szegeden, az egyetem Bolyai épületében került sor november 30-án. Igen jeles társaságban lehettünk jelen. Velünk egyidőben 7 másik intézmény vehette át a megtisztelő címet.

A díjazott iskolák: Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum (Sopron), Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium (Zenta), Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Garay János Gimnázium (Szekszárd), Kecskeméti Katona József Gimnázium, SZTE Gyakorló Gimnázium (Szeged), Vajda Péter Evangélikus Gimnázium (Szarvas).

Dr. Horváth Dezső dékánhelyettes elmondta, hogy céljuk a természettudományos tárgyak népszerűsítése, és az, hogy a diákok a hagyományos órai keretek helyett más formában ismerkedjenek meg ezen tárgyak szépségeivel, a tudományos kutatómunka kihívásaival. Elmondta, hogy itt most jók, és még jobbak kerülnek díjazásra. Örömünkre, mi az utóbbi kategóriába kerülve, a magasabb támogatási összeget kaptuk meg, ami lehetővé teszi a tervezett program finanszírozását.

Pályázatunk címe: „Gyöngyvirágtól lombhullásig – időjárási elemek megfigyelése és mérése lakókörnyezetünkben és annak hatásvizsgálata”

A kutatásban iskolánk 10. évfolyamos biológia tagozatos diákjai vesznek részt. A tanulók komplex természettudományos szemléletének, és ökotudatosságának fejlesztését segíti a tervezett program. Az iskola tetején Szarvas város Önkormányzatának fejlesztésében jelenleg folyik egy napelemes rendszer üzembe helyezése. Az ezekkel kapcsolatos megfigyelések bevonásával szeretnénk a figyelmet a megújuló energiaforrásokra irányítani. Emellett az adatgyűjtés, feldolgozás során a tanulók digitális kompetenciái is fejleszthetők. Terveink szerint vizsgáljuk, hogy az időjárás változása milyen hatással van lakóhelyünk közelében a holtágak vízminőségére. Ezért több alkalommal kerül sor vízminta vételére, és az Öveges laborban annak vizsgálatára.

Egy év múlva, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett konferencián kell beszámolni eredményeinkről.

Kszm

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen