Ne tartsatok vissza, hiszen az Úr szerencséssé tette utamat! (1Móz 24,56a)

Jézus… meglátott egy embert a vámszedő helyen ülni, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: Kövess engem! Az felkelt, és követte őt. (Mt 9,9)

Első évem az egyetemen: Tóth Arián

Első évem az egyetemen. Inkább két félévem az egyetemen. Ezalatt az idő alatt sok minden megváltozott. Többek között az idő „mérése” is.

Második szemeszteremet fogom befejezni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán, azon belül Járműmérnöki szakon. A váltás a kis kertvárosias, csendes Szarvasról a nagy és nyüzsgő kétmilliós Budapestre egy nagy változást hozott. Viszont sokkal zökkenőmentesebb volt, mint azt még nyáron gondoltam. A tömegközlekedés jól működik és viszonylag egyszerű, ezért nem szabott gátat a város megismerésének, amit fiatalság és az ebből adódó kíváncsiság hajtott és hajt még mind a mai napig.

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Czinkoczki Enikő

Ahogy az idősebb generációk szokták mondani: „Az egyetemi évek a legszebbek”.  Az eddigi tapasztalataim valóban ezt támasztják alá és örülök, hogy ezeket az élményeket, mint SZIE-s élhetem át. Tanulmányaimat szeptemberben ugyanis a Szent István Egyetem Mezőgazdasági Karán kezdtem meg, mint agrármérnök. Már a gólyatáborban is kiderült, hogy számomra megfelelő felsőoktatási intézményt választottam, hiszen már itt is minden a „gazdászkodás” körül forgott. Néhány ízelítő, mint például csirke kergetés, szalmabála gurítás és persze úgy senki nem mehetett haza, hogy ne tudja a gazdász táncot. Ezeknek köszönhetően egy összeszokott csapat lépte át az egyetem kapuját.

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Gubucz Gábor

El sem hiszem, de már egy év elrepült az érettségi óta. Már nyár közepén elkezdődött a nagy kaland, ugyanis kolis, kari és szeptemberben összegyetemi gólyatáborral indítottunk. Ezután kezdődtek sűrűsödni mindennapjaim a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi karán, ezen belül földrajz alapszakon.

Első félévem nagyon furcsa volt, mert egy nagy változás jött életemben. Új iskola, város, emberek. Idő kellett, hogy belerázódjak és felvegyem a ritmust, de sikerült szerencsére. Hamar rájöttem, hogy azért nem elég az a tanulási mennyiség, ami a gimiben elég volt. Voltak kifejezetten nehéz heteim, de nagyon jó érzés, amikor látom utána, hogy a befektetett munkának megvan az eredménye.

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Wágner Réka

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar első éves földrajzos hallgatója vagyok. Tavaly ilyenkor még az „érettségi lázában égtünk” és most mindjárt vége a második félévemnek az egyetemen, ami hihetetlennek tűnt akkor.

Hatalmas változást jelent, ha valaki a középiskolai tanulmányai után az egyetemre kerül, főleg ha az egy teljesen új és ismeretlen városban van. Egy teljesen más közeg, amibe hamar bele kell szokni és önálló lábakra állni. Sajnos itt már nem élvezhettük tanáraink gondoskodását és a sokszor unalomig hallott mondatokat, mint például hogy határidőre adjuk le a hivatalos papírokat.

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Uhljar Janka

A jelentkezési lapomon első helyen jelöltem meg az SZTE kémia-matematika tanári szakját, és miután megkaptam a felvételemről szóló levelet, nagy boldogsággal kezdtem bele az egyetemi életbe. 

Minden augusztusban, a gólyatáborban kezdődött. Tanácsolom minden továbbtanulónak, hogy ne hagyja ki élete egyik legnagyobb buliját. Rengeteg embert ismerhettem meg és többükkel most is tartom is a kapcsolatot.

Ezután a Vegyetemen vettem részt, amit a kémia alapszakosoknak és -tanárisoknak rendeznek. Ennek keretében ismertem meg a szaktársaimat, a felsőbbéveseket, és egy játékos feladat során az épületeket és Szegedet, ahol a következő éveimet tölteni fogom.

Majd elérkezett a szeptember. De még mielőtt belesüppedtünk volna a tanulásba, várt ránk egy Összegyetemi Gólyatábor tele híres fellépőkkel és "jókedvű" hallgatókkal. 

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Rohony Noémi

2018 szeptemberében Szegeden kezdtem a tanulmányaimat gyógypedagógia szakon. Amikor júliusban kiderült, hogy felvettek, nagyon megkönnyebbültem, hogy sikerült, megérte a sok tanulás és mehetek Szegedre. Augusztusban aztán beindult a pörgés és két héten belül már a gólyatáborban találtam magam. Egy szuper csapat tagjaként tölthettem el 4 napot Szegeden, ahol számos program és buli várt ránk. Szerencsére már ebben a pár napban sikerült barátokat szereznem, szakon belül és kívül is, így nem voltam annyira elveszett az első hetekben. Nagyon örülük, hogy itt felsőbb éveseket is megismerhettem, mert mindenben segítenek a mai napig (tantárgyfelvétel, vizsgák, kidolgozott tételek).

Bevallom, elég nehéz volt megszokni ezt az új életet. Eleinte vártam, hogy mehessek haza, mert hiányzott a régi társaság és a középiskolás élet, de ahogy teltek a hónapok, megszoktam az egyetemi mindennapokat. Nagyon szeretek Szegeden élni, hiszen gyönyörű város és nagyon diákbarát. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség található itt. Mind a két félévben elég jó órarendet sikerült összeállítanom magamnak, így néha belefért egy-két buli a barátaimmal.

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Erdős Norbert

Ha ezt bárki is elolvassa és az nem egy lelkiismeretes nagyszülő, akkor hurrá, kellemes csalódást okoztál nekem. Ez a szöveg szóljon azoknak, akik most mennek egyetemre. A következő sorokban elmesélem, milyen élményeim vannak eddig a nagy-nagy BME-ről és annak Ipari termék és formatervező szakjáról.

Alapszabályok és intelmek a kezdéshez:

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Mulholland Sadie

Első évem az egyetemen, mondhatom, hogy mozgalmas, izgalmas és személyiségformáló volt. Nagyon boldog vagyok, hogy a University of South Wales (USW) pop és reklám zenei szakán tanulhatok Cardiffban. Cardiff, Wales fővárosa és sokan csak mini Londonként emlegetik, hisz jellegét tekintve egy pezsgő metropolisz, történelmi és egyben modern város, 3 egyetemmel es nyüzsgő éjszakai élettel.

Az ún. Freshers week-kel indult a tanév szeptemberben, a mi gólyatáborunknak megfelelő egyhetes táborral, amely alkalmat ad az első éveseknek, hogy megismerjék az egyetemet és a többi diákot. Ennek alkalmával ismertem meg én is a csoporttársaimat. A miénk egy nemzetközi csapat angol, walesi, belga, görög, bulgár, cseh és 2 magyar diákkal. 36-an vagyunk a csoportban összesen, énekesek, illetve hangszeresek együttvéve. Bizonyos óráink közösek, bizonyos órák a profilunknak megfelelő. Az oktatás 9-kor kezdődik reggel és a magunk által összeállitott órarend szerint haladnak az előadások, szemináriumok, hangszeres órák akár este 7-8 -ig is. Köztük vannak kisebb-nagyobb szünetek, amikor el tudunk menni ebédelni, bevásárolni vagy betenni egy adag mosást. (Mivel nem tudok hazamenni hétvégenként, teljesen önellátónak kell lennem).

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Mester Zsófi

Életem szerintem eddigi legnagyobb álma teljesült azzal, hogy júliusban felvettek a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára. A ponthatárok kihirdetése után nem volt túl sok idő pihenni, rögtön bombáztak minket a különböző meghirdetett gólyaprogramokkal, melyek közül a legelső a gólyatábor volt. Vegyes érzésekkel indultam el augusztus közepén a szegedi pályaudvarra, hiszen nem volt senki, akit ismertem volna. Utólag már tudom, nem kellett volna semmitől sem félnem. Nagyon sok új barátot szereztem, a főgólyák nagyon jól megszervezték a tábort és a bulikról még csak nem is meséltem!

Bővebben...

Első évem az egyetemen: Kugyela Flóra

Októberben kezdtem tanulmányaimat az  Universität Wien, azaz a Bécsi Egyetem Gazdaságtudományi Karán nemzetközi gazdálkodás szakon. A beilleszkedésben sokat segített, hogy néhány magyar diákkal, akik velem együtt kezdték az egyetemet, már korábban felvettem a kapcsolatot.

Az első szemeszter egyik felében három általános, bevezető tantárgyam volt. Az üzemgazdaságtan-, a közgazdaságtan-, és a statisztika alapjai. Ezeket sikeresen teljesítettem is a novemberi vizsgahéten. Utána következett a matek és a könyvelés. Utóbbi több tanulást igényelt, de a végére egészen megtetszett.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen