Ismét miénk Bécs!

Mátyás után mi is bevettük az osztrák fővárost! A 4forEurope uniós verseny jutalomkirándulása a regionális döntő megnyeréséért járt. A négynapos kiránduláson Bacsa Zalán12. A, Bozsik Bianka 12.B, Májai Zsófia 12.A és Szűcs Borbála 12.A vehetett részt. Az ország minden részéből érkező  diákok a Népligetből indultak egy – csak a csoportot fuvarozó busszal. A szállás egy belvárosi hotelben, a Hofburgtól néhány percre volt. Már az első este felkerekedtünk (ekkor még önszorgalomból) és megkezdtük a császárváros felderítését.

A pénteki napon megszámlálhatatlan látványosság, érdekesség felderítésére busszal és gyalogszerrel indultunk, egy helyi magyar idegenvezetővel. Ebbe belefért egy EU-s információs központ, az Anker-óra (déli látványosságai), a Hundertwasser-ház, egy alapos séta a Hofburgban, és  az óváros számos látnivalója is. A Szent István székesegyháznál búcsúztunk a közös programoktól. Ezután a diákok és tanárok maguk döntöttek a további látnivalókról, de kora este összegyűltünk, hogy megvacsorázzunk a közeli étteremben.

Szombaton nem kellett korán kelnünk, mert a gyülekező csak kilenc óra után volt. Busszal indultunk az osztrák kereszténység történetének egyik emblematikus helyszínére, a Heiligenkreuz Apátságba, amely a ciszterciek XII. századi, a kezdetektől működő kolostora. A kolostorba időpontra léphettünk be, és egyórás programon vettünk részt.

Bécsi-erdő egyik izgalmas látványossága a sziklaszirten magasodó Burg Liechtenstein, a híres hercegi család eredetvára. A számos előkelő család tulajdonában megforduló vár a XIX. századtól szolgál múzeumként, ide is ellátogattunk. Ez Ausztria legrégebbi világi épülete, amelyet angol nyelvű idegenvezetéssel ismertünk meg. Ez a diákokon láthatóan nem fogott ki.

Korán érkeztünk haza, ezért lehetőség nyílt egy újabb önálló kalandozásra. Szétszéledtünk. E sorok írója a császári kincstárat tekintette meg, ami egy történelemtanárnak szép szakmai befejezés a nap végére.

Búcsúként a schönbrunni kastélyba látogattunk el, amely kétségkívül a kontinens egyik legismertebb uralkodói rezidenciája. Az idegenvezető szerint, aki nem látta a kastélyt, nem is volt Bécsben. A csoport csak két részletben léphetett be az egyórás tárlatvezetésre. De a többiek sem unatkoztak, mert a park hatalmas, és számos látnivalót kínál.  Távozáskor a shop úgy kínálja az ajándéktárgyakat, hogy komoly önuralmat kell tanúsítani…

A kastélytól azzal a tudattal indultunk haza, hogy ugyan „voltunk” Bécsben, de nem ismerhettük meg a császárvárost, annak ellenére, hogy sok helyen jártunk, élménnyekkel gazdagodtunk. Megismeréséhez még vissza kell majd térnünk…

 

Molnár Béla

a diákok tanára