Mindenben azon az úton járjatok, amelyet megparancsolt nektek Istenetek, az ÚR, hogy élhessetek... (5Móz 5,33)

Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. (Róm 15,4)

Sikerek a „Szülőföldem” videópályázaton

A Magyar Nyelvőr Alapítvány által kiírt Milyen az én szülőföldem? videópályázaton a gimnázium 2 tanulója is bejutott a díjazottak közé. A pályázatot kiíró alapítvány a magyarság nyelvi kultúrájának ápolását támogatja, az anyanyelv kutatását, megőrzését tűzte ki célul. Háromperces saját készítésű videóval lehetett jelentkezni. A versenyre anyaországi és külhoni diákok nevezhettek. Az elkészített videóban a szülőföldet kellett bemutatni, meggyőzve a nézőket arról, hogy jó dolog ott lakni.

Bővebben ...

Országos versmondó verseny Szekszárdon

Szeptember utolsó szombatján tartották meg Szekszárdon a X. Fedorka - Sosevolt VersNap országos döntőjét. Az eredeti versenykiírás szerint még a tavasszal le kellett volna bonyolítani a versenyt, de a korlátozások miatt csak egy elődöntőt tudtak megtartani, azt is online. A beküldött videók alapján négy korcsoport 307 verséből a legjobbnak ítélt 104 előadóját meghívták egy későbbi döntőre, amikor már személyes jelenléttel lehet verselni. Ennek lett áldozata Ugrai Dani, akit hiába választottak be, a két forduló között kijárta az iskolát.

Mester Dóri és Kiss Virág viszont részt vett a hosszú és kimerítő versenyen. Délelőtt egy kortárs költő versét kellett elmondaniuk, délután a szabadon választott művet. Dóri a több órás feszült várakozás után Kányádi Sándor Pantomim című versével kezdett. Ráadásul kétszer is, mert úgy elment a hangja, hogy kénytelen volt abbahagyni, majd néhány perccel később újrakezdeni. Második nekifutásra viszont olyan atmoszférát teremtett a nézőtéren, hogy a hideg futkosott a hátunkon.

Bővebben ...

Neumann 2020

Informatika versenyen szerepeltek sikeresen a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói

Nemcsak az olimpia csúszott egy évet...

A covid mindent felborított, még a versenyek rendezését is. Így történhetett, hogy a 2020-as májusi Neumann János Evangélikus Programozási Versenyre 2021-ben került sor szeptember 22-én. Három fős csapatunk, a Gyanús Trió, lelkesen indult a hideg hajnali órákban Budapestre, hogy összemérje tudását a többi evangélikus iskolából érkező csapattal.

Bővebben ...

Kémia és biológia OKTV eredmények

A pandémiás helyzet sajnos a versenyek szervezésének és lebonyolításának sem kedvez, így sok versenyt meg sem rendeztek az idén. Ezen túl pedig az online térben való felkészülés / felkészítés sem a legoptimálisabb, valamint a diákok motiválása sem egyszerű digitálisan.

Ezért is külön öröm számunkra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a természettudományos tárgyak közül kémiából és biológiából nem akármilyen sikerekről számolhatunk be.

Egri Gergő miután megnyerte a Curie kémia verseny országos döntőjét, az Ifjú tudósok versenyében meghívást kapott a 2. fordulóba. A kémia Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2. fordulójába jutott, majd onnan az országos döntőbe. A döntőt a kialakult helyzet miatt nem rendezték meg, így az előző fordulókon elért eredmények alapján rangsorolták a diákokat. Gergő országos 10. helyezett lett! Ezen eredményével meghívást kapott az ELTE Kémiai Intézete által szervezett kémia olimpiai válogató és felkészítő tanfolyamára.

Bővebben ...

Döntő fordulóhoz érkezett a Sziporka matematika verseny

Iskolánk tanulói évek óta bekapcsolódnak a Sziporka Országos Egyenletmegoldó versenybe. A tanulók három fordulóban kapnak feladatokat, amit megoldás után visszajuttatnak. A három online forduló után alakul ki az országos döntőbe bekerült tanulók névsora.

A döntő már személyesen került korábban megrendezésre, ahol szép eredményeket értünk el. Tavaly áprilisban sajnos a hirtelen jött járványhelyzet miatt elmaradt. Ez azonban nem szegte kedvét a diákoknak, és idén is jelentkeztek.

A verseny, ahogy a neve is mutatja, kifejezetten egyenletmegoldáson alapul. 9-11. évfolyamon. Minden tanévben az aktuális témakörökből szerepelnek feladatok: első, másodfokú, trigonometrikus vagy exponenciális egyenletek, évfolyamnak megfelelően.

Bővebben ...

OKTV - továbbjutott tanulóink

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / OKTV / - ez a középiskolás diákok számára a legnagyobb kihívás tudásuk megmérettetésére, amelyen 11-12.-es diákok vehetnek részt. Ahhoz, hogy itt sikeres legyen valaki, évek kitartó, szorgalmas munkájára van szükség.

Minden évben több tanulónk méretteti meg magát, és minden évben vannak tanulóink, akik a második, illetve a harmadik, a döntő fordulóba jutnak.

Ebben az évben is szépen teljesítettek diákjaink, így 4 tanulónk készül a következő fordulóba:

Bővebben ...

Véget ért az OKTV első fordulója

Minden évben sok vajdás diák méretteti meg magát a középiskolások legnívósabb versenyén, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Ebben a tanévben a járványügyi helyzettől függetlenül az első forduló megrendezésre került. Mint minden évben, az első forduló feladatait az iskolákban írják a tanulók.

Ebben a tanévben 23 tanulónk jelentkezett a tanulmányi versenyre:

Biológiából 10, angolból 7, történelemből 3, földrajzból és németből 2-2, informatikából I. és II. kategóriában 1-1, míg kémiából is 1 tanuló.

Bővebben ...

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Egri Gergő 12. B osztályos vajdás diák maga mögé utasítva versenytársait MEGNYERTE a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjét. 

Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló nevezett a versenyre, de a döntőbe már csak 23-an kerülhettek be.

Az országos döntőt november 14-én a vírushelyzet miatt digitális formában bonyolították le.

Minden tanuló saját otthonában írhatta meg 90 perc alatt a versenydolgozatát.

Bővebben ...

Országos döntős kémiából

Nincs az életünknek olyan területe, amelyet ne befolyásolna a világjárvány. Így van ez a tanulmányi versenyek területén is.

Az elmúlt tanévben a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója által meghirdetett többfordulós Curie kémia emlékverseny levelezős fordulóját március 28-án követte volna egy területi döntő.

Az iskolák bezárása miatt erre csak az új tanévben, október 2-án kerülhetett sor. Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló vett részt a versenyen. Minden diák a szokásoktól eltérően a saját iskolájában oldotta meg a kiküldött feladatlapokat, melyeket a munka befejeztével a területi központokba kellett elküldeni.

Bővebben ...

Aerobikosaink sikerei

A MATESZ 2020.09.03-án rendezte Kozármislenyben az Aerobik Magyar Kupa elődöntőjét.  A versenyt már nagyon vártuk, hiszen erre a fordulóra már hamarabb sor került volna, de a járvány miatt eltolták. Így a megszokottnál több időnk volt gyakorolni, felkészülni. Nyár elején is (amennyire lehetett a kialakult helyzet szabályait betartva) gyakoroltunk, de a kemény munkát augusztustól kezdtük. A Blue Gym színeiben step kategóriában indultunk, ahol steppadok segítségével adtunk elő egy koreográfiát. Az elődöntőt a vírus miatt az előző évektől eltérően csak kisebb körben tartották meg.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen