Mert megvigasztalta népét az Úr, megváltotta Jeruzsálemet! (Ézs 52,9a)

Múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság. (1Jn 2,8b)

Pályázati sikerek a Vajdában

Az iskolában diákok nélkül is folyik a munka. Az előző tanévben megvalósított pályázatainkkal számolunk el, és ami még örömtelibb újabb nyertes pályázatokon kell dolgoznunk. A napokban kaptuk a jó hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy mindkét pályázatunk nyertesként került ki a bírálati szakaszból. Pályázatainkkal olyan tanórán kívüli tevékenységeket kívántunk támogatni, melyek értékteremtőek és aktívan foglalkoztatják a diákokat. Erre kiválóan alkalmasak a Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírásai. A két benyújtott pályázat teljesen eltérő területet céloz meg.

NTP-MTTD-16-0030 jelű nyertes pályázatunk Digitális ásványtár - Természettudományos értékmentés a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban címmel rendhagyó kezdeményezésnek számít. Az iskola ásvány és kőzet gyűjteményének megmentésén keresztül olyan természettudományos ismereteket nyújt és kompetenciákat fejleszt, melyet a tanórán lehetetlen megszerezni. Az értékmentésen túl a diákok részt vehetnek egy olyan erdélyi tanulmányi kiránduláson, mellyel az ásvány és kőzetgyűjtés gyakorlati fogásait is elsajátíthatják. A projektet – melynek már voltak előzményei -  Kituljak Eszter tanárnő vezetésével valósítjuk meg.

Színház az egész világ- nyelvi korlátok nélkül a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban címmel megvalósuló programunk (NTP-KKI-16-0110) során diákjaink sokoldalú művészeti és humán ismeretre tesznek szert kreatív, alkotó módon. Színjátszóink sikeres évet zártak Salka Zsuzsa tanárnő irányításával, ez a munka most komplexebb módon folytatódik tovább. Minden diák – azontúl, hogy színpadra is léphet – akár a jelmez, vagy díszlettervezésben, vagy a dramaturgiában is elmélyedhet magyar és olasz nyelven egyaránt.

Az előjelek azt mutatják, hogy a Vajdában a jövő tanév sem lesz unalmas. Az elvégzendő feladatokat a két pályázat közel két és félmillió forinttal támogatja majd. Bízunk a pályázati programok sikeres megvalósításában, melyről természetesen beszámolunk a szülőknek és érdeklődőknek.

Kitajkáné Szántai Mária

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen