( )

Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet vesz az ember, és elvet a szántóföldjébe. (Mt 13,31b)

Világfajták magyarul

A Szarvasi Öregdiákok Baráti Köre hagyományteremtő céllal rendezte meg immár másodjára azt a közösségi rendezvényét, amelynek a központjában a bor áll.

 

A helyszín, mint tavaly is, a Vadászkürt Vendélő kerthelyisége volt. Kezdetnek Sonkoly János, a Kör elnöke köszöntötte a közönséget, és mutatta be az est előadóját. Ez alkalommal Dr. Szabó Géza, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem TTK Turizmus Tanszék vezetője volt az előadó. Szabó tanár úr már többször is tartott előadást a Vajdában, sokaknak nem volt ismeretlen. Most azonban a geográfia egy speciális területére kalandoztunk el a segítségével.

 

Az előadás tematikájában olyan szőlőfajták, illetve borok álltak, amelyek külföldi, többek között francia termőhelyekről kerültek a magyar borvidékekre. Nemcsak a borok és szőlők sajátosságait ismertük meg, hanem a borkóstolás – borfogyasztás szabályait is átvettük.

 

A kóstolás során három fehér és három vörösbor került bemutatásra. Már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy olyan ember kalauzol bennünket, aki érti és szereti a bort. Kiváló italokat kóstolhattunk, és számos olyan ismerettel gazdagodtunk, amely talán segíteni fog, ha legközelebb is borral szeretnénk kiegészíteni egy-egy étkezést. A hallgatóság vacsorára is maradt, a terítékre a Vadászkürt pörköltjei kerültek.

 

A mosolygós arcok arról tanúskodtak, hogy bor élettani hatásai is megfelelően működtek. Az elégedettséget azonban leginkább az bizonyítja, hogy előadónkat arra invitálta a közönség, hogy jövőre a magyar szőlő és borfajtákat mutassa be. A rendezvényt Szarvas Város civil szervezetek számára kiírt pályázata támogatta.

 

Molnár Béla

az est szervezője

 

 

  • VPEG01
  • VPEG02
  • VPEG03
  • VPEG04
  • VPEG05
  • VPEG06

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen