( )

Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet vesz az ember, és elvet a szántóföldjébe. (Mt 13,31b)

Sikeres évet zárt a VBEZ

A 2022/23-as tanév lezárásaként július 4-én évadösszegző csapatépítőt tartott iskolánk fúvósegyüttese, a Vajda Band Emlékzenekar. A késői időpont oka a több tagot is érintő szóbeli érettségi vizsgák sora volt. Így végzőseink is a társasággal foglalkozhattak az igencsak megterhelő szóbeli tételtanulás helyett. A rendezvény szervezésében és az előkészületekben minden tag aktívan és örömmel részt vett; végül egyetlen hiányzóval kötetlen hangulatú beszélgetés és falatozás vette kezdetét.

A band egy nagyszerű idényen van túl, hiszen nemcsak repertoárjukat sikerült újabb művekkel kiegészíteni, hanem több elismerést hozó fellépésük is volt. A zenekarvezető statisztikája alapján összesen 9 alkalommal állt színpadra legalább két fős kamaracsoport a tanév folyamán, a teljes együttest megmozgató rendezvények közt a legmeghatározóbbak a teljesség igénye nélkül a tanévnyitó csendesnap, a Vajda Gála, s az első vajdás kerti parti, s persze a tanévzáró, ahol bemutatták a gimnázium indulóját, amelyet Juhász Gergő a 220 éves jubileumra írt. Az mű alapgondolata mintegy útmutatóul szolgálhat a jelenlegi, a volt és a jövendőbeli diákoknak egyaránt: „Meg ne álljunk, csak tanuljunk,/Istenünk reánk tekint.”

Néha azért mégis szükséges egy kis szünetet tartani, hiszen, ha elsőre nem is tűnik soknak, szeptember óta megközelítőleg 70 próba is kísérte nagyszámú fellépéseiket. Így minden okuk megvolt arra, hogy egy jó hangulatú partival búcsúztassák a tanévet, s nem csupán azt, hanem három elballagó zenésztársukat is: Molnár Tamara fuvolistát, Zima Dávid klarinétost és Gácsi Gergő akusztikus gitárost. Mindhárman átvehettek egy emléklapot, s ajándékba fényképeket, illetve a zenekar jelvényének kicsinyített másolatát kapták. A búcsú azonban nem végleges, hiszen ígéretet tettek arra, hogy amennyiben lehetőségük lesz és idejük engedi, folytatják zenekari tevékenységüket. Ha azonban egyetemi tanulmányaik miatt mégsem tudnának részt venni egy-egy fellépésen, akkor sincs gond, hiszen új tagokkal bővül a band: Litauszky Nikolett leendő vajdás diák klarinéton, Fabó Csenge vajdás öregdiák pedig fuvolán működik majd közre a nemes cél érdekében.

A hivatalos teendők után pizzavacsorával, finom desszerttel, kellemes beszélgetésekkel folytatódott partijuk, amihez a zenét Csongi, a dobos szolgáltatta. Jó volt együtt eltölteni néhány kellemes órát, azonban a munka nem áll meg. Kis szünet után még intenzívebb próbák következnek, hiszen fontos esemény előtt áll a zenekar: augusztusban, ha jó időt ad a Teremtő, fellépnek a Zenepavilonban.

Így tehát ez a nyár sem marad teendők nélkül, s a zenekar vezetője, Juhász Gergő már a jövőbe tekint terveivel.

 

A VBEZ szeretettel invitál augusztus 5-én a Zenepavilonba mindenkit, aki egy kellemes nyáresti kikapcsolódásra vágyódik, és szívesen meghallgatná a zenekar koncertjét.

 

                                                                                                          Pécsváradiné Tóth Anikó

                                                                                                          Juhász Gergő

 

  • VPEG01.
  • VPEG02.
  • VPEG03.
  • VPEG04.
  • VPEG05.
  • VPEG06.
  • VPEG07.
  • VPEG08.

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen