Mindenben azon az úton járjatok, amelyet megparancsolt nektek Istenetek, az ÚR, hogy élhessetek... (5Móz 5,33)

Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. (Róm 15,4)

Fiókban rejtőzködő „kincsek”

 

E kincseket szerettük volna előcsalogatni és bemutatni a PÉNZ7 keretein belül. Persze a kincsek alatt azokra az érmékre és bankjegyekre gondolunk, melyeket féltve őrzünk tényleges értéküktől függetlenül, hiszen régi korok emlékét idézik, nagyszüleink, szüleink örökségei.

                A tematikus hét jó alkalom arra, hogy bemutassuk ezeket az értékeket. A pénz története rendkívül érdekes, és végigvonul minden nemzet történetén. Az aktuális korszak fontos indikátora, jól mutatja az időszak gazdasági folyamatait, annak erejét vagy gyengeségét. Persze nem tudunk mindent bemutatni, de egy kis ízelítőt kínálunk a numizmatikából, a múlt század hazai pénztörténetéből.

                Kis tárlatunk két részre osztható. Az egyik tematikus, a XX. század pengőjét és forintját mutatja be némi magyarázattal ellátva. A teljesség igénye és lehetősége nélkül érdemes böngészni az igényes pengő bankjegyek és érmék között. Aki ismeri a korszakot, az fellelheti a Horthy ötpengőst és a korszak ezüst érméinek többségét. Érdekesek az inflációs bankjegyek is. Gyakoriságukra az a magyarázat, hogy a pengő átválthatatlanul szűnt meg, így azok a lakosságnál maradtak. Persze a fiatalok számára sokféle forint és fillér is ismeretlen lehet. Értékesebbnek számít az itt bemutatott ezüstforint, ami a Monarchia fizetőeszköze is volt a korona bevezetéséig.

                Nem akartunk nagyon tudományosak lenni, ezért a másik tárlóban érdekességeket is bemutatunk. Van néhány ezüstdénár, és a Monarchia ezüstkoronái is fellelhetők, és nem maradt ki a szemléltetésre használt aranyforint-másolat sem. A mobiltelefonok korában a diákoknak érdekes lehet a tantusz is… Március 6-ától mindenki lelhet valami érdekeset kis kiállításunkon.

                Köszönettel tartozunk a tárlat anyagához hozzájáruló Kituljak Eszter és Murányi Viktória tanárnőknek, a kiállítás berendezésében közreműködő Rontó Máténak (10.C). A „kincsek” java e sorok írójának fiókjában rejtőzött.

 

                                                                                                                                              Molnár Béla

 

 

  • PENZ7
  • VPG_0006
  • VPG_0007
  • VPG_0008
  • VPG_0010
  • VPG_0014
  • VPG_0015
  • VPG_0017
  • VPG_0018

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen