„Meddig tart ez, Uram? Végképp megfeledkeztél rólam? Meddig rejted el orcádat előlem?” (Zsolt 13,2)

„Jézus hangosan felkiáltott: […] Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?” (Mt 27,46)

Vajdások a Regionális Diákszínjátszó Találkozón

A Vajda Péter Színjátszó Csoport március utolsó hétvégéjén Kecskeméten, a Regionális Diákszínjátszó Találkozón mutatkozott be. A több éve működő tehetséggondozó program két év kényszerszünet után, az Országos Diákszínjátszó Egyesület felhívására újjá éledt. A korábbi csapatból még négyen maradtak a 12. évfolyamon, ezért a csoport részben újraszerveződött, hiszen alsóbb évfolyamokról új tagokkal bővült. A rövid határidő miatt hibrid megoldás született: régi darab, régi rendezés, teljesen új színjátszókkal, új poénokkal, újra hangszerelve.

Rekordidő alatt (két hónap), rekord sebességgel készült el a korábbi években már Big báng címmel bemutatott Katona József Bánk bánjának parafrázisa.   

A találkozón hat előadás szerepelt, Kecskemétről három, egy- egy a szolnoki, a szentesi és a szarvasi gimnáziumból.  Igazán színes volt a paletta. Láthattunk improvizációs gyakorlatokból vagy stílusgyakorlatokból összefűzött előadást, de hagyományos dramaturgiára készült darabokat is, mint Weöres Sándor Holdbéli csónakosát, vagy a találkozó nyertes produkcióját, Mrozek Stripteas című abszurdját a házigazdák előadásában.

Hangulatában inkább tűnt baráti találkozónak a rendezvény, mint versenynek. Az előadásokat szakmai beszélgetés követte, melyen sok dicséretben volt részünk, de további munkára szükség lesz még az igazán érett előadáshoz. Ezzel magunk is egyet tudunk érteni. Szerencsére újra van egy csapat és megoldandó feladat. Végül a kéttagú zsűri bronzminősítéssel díjazta az előadásunkat. Külön köszönet illeti a színjátszókat zenével, hangeffektusokkal segítő zeneiskolásokat.

Vajda Péter Színjátszó Csoport tagjai: Mester Dóra, Kiss Virág, Gáll Katalin, Szrnka Artúr 12. évfolyam, Csatai Martin 11.A, Dürgő Csaba 10.A, Bárány Mihály, Bődi Zorka, Dézsi Réka, Lakatos Kincső 9.évfolyam.

A Fonád Zoltán vezette hangműhely tagjai: Zima Dávid, Tóth Sára, Rónyai Dominik.

 

                                                                                               Salka Zsuzsanna tanár

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen