Tűzbe teszem, megtisztítom őket, ahogyan az ezüstöt tisztítják, megpróbálom őket, ahogyan az aranyat próbálják. Ő segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom őt. (Zak 13,9a-b)

Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek sokkal értékesebb[nek találtasson] a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál. (1Pt 1,6-7)

Gyíkokból lett igazi Vajdások

2021. október 8-án, pénteken megrendezésre került a gyíkavató, a kilencedikesek beavatása. Az osztályok már hetek óta készültek erre a napra, mert a végzősök bőven ellátták őket előzetes feladatokkal. Minden osztály forgatott egy filmet, készített egy osztályzászlót, verset írt a végzősök tiszteletére, és betanultak egy táncot a tizenkettedik évfolyam által összevágott retro zenékre.

A retro stílus a gyíkok pénteki ruházatán is tükröződött, a lányok fényes trapéznadrágokban vagy A vonalú szoknyákban, a fiúk kockás ingben és susogós úszónadrágokban jöttek az iskolába, könyveiket diplomatatáskában vagy retro reklámszatyrokban hozták.

A gyíkok „szívtatása” egész délelőtt folytatódott különböző módon, ezt vicces feladatokkal oldották meg a kilencedikesek, pl. végigvonultak az iskola épületében énekelve, az asztal tetején táncoltak, de volt, aki lemosta a végzősök autóját, a szerencsések még 12. évfolyamos németórán is részt vehettek.

Majd következett a nagy vetélkedő, amelyen a gyíkosztályok vettek részt. Előadták a táncukat, majd megmutatták a zászlókat, és elszavalták a végzősök tiszteletére írt ódát. Először egy kvízt kellett kitölteni, ahol minden osztály lemérhette, hogy mennyit tud az iskoláról, illetve az iskolával kapcsolatos témákról, pl. Bodonyi Dóra olimpiai bajnok kajakozó melyik évben érettségizett a Vajdában, ki a tantestület legfiatalabbja, stb. Kellett keresni az iskola épületén belül olyan diákot, akinek a gyíkavató hetében van születésnapja, olyan tanárt, akinek a telefonszáma utolsó két számjegyében nulla van. Természetesen voltak ügyességet igénylő feladatok is, pl. római kerékkel talicskázás, vagy a kanállal tojást hordó verseny, tojásfehérjét kellett felverni 2 perc alatt, majd a tálat a fej fölé fordítani. A vetélkedő zárásaként levetítették a gyíkok által forgatott filmeket. Ez idő alatt a végzősökből álló zsűri összesítette a pontszámokat, minden osztály megfelelt az avatási szertartáson. A gyík eskü letétele után Jani Kata, a DÖK elnöke kihirdette a végeredményt.  A leggyíkabb osztály 2021-ben a 9/C, övék lett a gyíkos torta is.

Gyíkok mondták a gyíkavatóról:

„Szerintem mindenki nevében elmondhatom, nagyon jól éreztük magunkat a gyíkavatón! Nem csak a gyíkavató napjára, hanem az előtte álló hetekre és azokra az órákra is gondolok, amikor erre az alkalomra készültünk. Ami ennek a programnak köszönhető, hogy az osztály minden tagja szívesen részt vett a próbákon, kezdjük megismerni egymást, és az osztályközösségünk is kezd kialakulni. Számomra a legnagyobb és legjobb feladat a tánc kitalálása és annak megvalósítása volt, a próbákon nagyon jó volt a hangulat, rengeteget nevettünk, nagyon jól szórakoztunk.  Hiányoltuk kicsit a nagy „szívatásokat”, mert igazából durvábbra voltunk felkészülve, de jobb is, hogy ez kimaradt, mert így mindenki jókedvvel ment haza. A sorversenyben az tetszett, hogy kreatívok voltak a feladatok, és nem csak labdavezetés volt, hanem olyan feladatok is, amik mindenki számára teljesíthetők voltak. A plusz pontok gyűjtése szerintem azért nem volt igazságos, mert mindenki más feladatot kapott, és ezért nem lehetett egyformán értékelni azokat.”

Tóth Adrienn 9/B

„Nagyon élveztük a gyíkavatót, mert sok vicces feladatot adtak nekünk a szünetekben, viszont legjobban a sorversenyek tetszettek. Kreatív feladatokban mértük össze a tudásunkat a másik két osztállyal, szórakoztató filmek, versek, táncok és ötletes zászlók születtek. Erre a napra mindig szívesen fogunk visszaemlékezni, nagyon jól éreztük magunkat.”

Kohut Emese 9/A

„A gyíkavató által összekovácsolódott az osztály. Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, hogy élveztük a felkészülést. Igazi csapatmunka volt. Együtt ötleteltünk, alkottunk. Sok időt eltöltöttünk, hogy tökéletesíthessük a projektjeinket. A gyíkavató napján is kihoztuk magunkból a maximumot minden téren. Összességében úgy érzem, megérte ennyi munkát fektetni a felkészülésbe. Megerősít ebben a kijelentésemben a tény, hogy elsők lettünk. Büszkék lehetünk magunkra.”

Antal Dóra 9/C

Szeretnék köszönetet mondani a diákönkormányzat végzős tagjainak lelkes és kreatív munkájukért a feladatok összeállításában, a két műsorvezetőnek a jó hangulat megteremtésében, és a segítőknek a háttérben nyújtott nem túl látványos, de annál fontosabb szervezésért.

Kita Erzsébet

DÖK patronáló pedagógus

 

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://vajdaevang.hu/images/gimi202122/gyikavato

 

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen