Nincs senkim rajtad kívül a mennyben, a földön sem gyönyörködöm másban. (Zsolt 73,25)

Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: Vajon ti is el akartok menni? Simon Péter így felelt: Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje. (Jn 6,67–69)

Môj slovenský svet – Az én szlovák világom

A kutatóversenyre, amelyet a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete két évente ír ki, idén is jelentkeztem. A legnagyobb gondot mindig az okozza, hogy milyen témát válasszak, és miről írhatnék egy olyan tartalmas munkát, amely a zsűri tagok számára érdekes lenne. Acsi néni/ Frankó Anna tanárnő, most is a segítségemre volt, mint máskor is. A kiválasztott témáról először egy szöveges – képes dokumentumot kell készíteni 10-15 oldalnyi terjedelemben szlovák nyelven, majd ezt jobban elmélyíteni magamban és prezentálni kell mind azt, amiről a kutatást végeztük. Végül elhatároztuk, hogy a szlovákságommal kapcsolatban lépünk színre, és ezáltal az iskolám, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium történetét is feltárjuk.

Bővebben...

A nyelvtudás nem cél, hanem eszköz

Az Országos Nyelvhasználó Verseny mottóját olvashatjuk a címben, amelyet már hatodjára rendeztek meg a 2019/2020-as tanévben. Iskolánk oroszt tanuló diákjai örömmel vesznek részt ezen a versenyen, idén is több diáknak felkeltette a figyelmét. Név szerint: Darvas Dávid (11.B), Gugolya Bence és Kis Ágnes (11.C), Závoda Szabina (11.A), Pribelszki Boglárka (12.C), Lustyik Anna, Molnár Pálma és Borza Bettina (12.A) neveztek be orosz nyelvből. A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre idén is támogatott minket a nevezési díjak kifizetésében.

A verseny célja arra buzdítani a tanulókat, hogy ne csak tanulják, hanem használják is a nyelvet. Egy idegen nyelvű szöveg nemcsak tanulási célokat szolgálhat, ismeretszerzésre, kutatásra is alkalmas, sajátos lehetőség a világ megismerésére.

Bővebben...

Jól startoltak a matematika tagozatosok

Évek óta rendszeres résztvevői vagyunk a Sziporka Országos Matematika Versenynek. Ezt a versenyt azért ajánljuk tanítványainknak, mivel mindig az aktuális tanév anyagához kapcsolódnak a kitűzött feladatok. Így aki benevez, és vállalja, hogy kicsit jobban elmélyül a feladatokban, az a megszerzett plusz ismereteket órán is tudja hasznosítani.

A verseny egyenletmegoldó verseny, amelynek során 3 fordulóban kapnak a tanulók az adott évfolyamnak megfelelő egyenleteket. Ezt otthon kidolgozzák, majd visszajuttatják. A feladatok megoldása a mélyebb ismeretek szerzésén túl a precíz, pontos munkára is nevel. Ez a matematikában szintén nagyon fontos.

Bővebben...

Nagykőrösi Balladamondó Verseny

Március első hétvégéjén tartották meg a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt Nagykőrösön. Remélem, nem csak azért marad emlékezetes a verseny a benevezett három diákunknak, Borbély Máténak, Ugrai Dánielnek, Mester Dórának, mert ez lehetett az utolsó rendezvény, amit nem töröltek a szervezők a koronavírus okozta aggodalom miatt.

A verseny kuriozitása, hogy csak háromévenként rendezik meg, így egy diák általában csak egyszer vesz részt rajta. Emiatt az érdeklődés is jóval nagyobb rá, mint általában a szavalóversenyekre.

Nagykőrös városa nagyon kitett magáért, hogy minél jobban érezhessék magukat az ide érkező vendégek. Bár a dupla regisztráció elég macerás volt, a kollégium, ahol elszállásolták a több száz vendéget, nem egy Ritz Hotel, de a délutáni városnéző túra idegenvezetéssel, vagy a cukrászda 10%-os kedvezménye igazán kedves gesztus. Az esti Gáláról már ne is beszéljünk.

Bővebben...

Arany minősítés és fergeteges néptáncbemutató a MEGINT-en

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói 2020. március 6-7-én ismét részt vettek a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóján – MEGINT - Budapesten. Az első nap délelőtt az énekversenyt rendezték meg, melyen iskolánkból Gombkötő Gréta, Veszter Viktória és Tusjak Tamara alkotta énekegyüttes, a Szederinda énekelt egy kalotaszegi dalcsokrot. A zsűri arany minősítéssel értékelte az előadásukat. Felkészítő tanáruk Földiné Boczonádi Zsuzsanna tanárnő volt. Másnap megérkeztek a programra táncosaink is, Bánfiné Gombár Klára tanárnő kísért el. Délelőtt előadásokat hallgathattunk meg a népzene kultúrájáról, délután a gála műsorban szerepelhettek tanulóink.

Bővebben...

Reál tárgyak országos döntőjében

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban kiemelt szerepet kap a reál tárgyak tanítása. A Reál hét folyamán is igyekszünk népszerűsíteni ezeket a nem mindig könnyű tantárgyakat. Azt, hogy ezt nem eredménytelenül tesszük, jelzik azok a versenyeredmények is, amelyek az elmúlt napokban láttak napvilágot.

A legrangosabb tanulmányi verseny a gimnáziumokban a csak OKTV néven emlegetett Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. Ezt minden évben az érettségi tantárgyakból hirdetik meg. Már az is kiemelkedő teljesítmény, ha ezen valaki a II. fordulóba bejut. Erre gyakran van példa iskolánkban. Az országos döntőig menetelni azonban csak kevés tanulónak sikerül. Nagy örömünkre idén Seregélyes Viktória 12.C osztályos tanuló az informatika verseny országos döntőjébe jutott. Egy sikeres szerepléssel itt akár többletpontokat is szerezhet a felvételihez. Felkészítője: Hortobágyiné Csizmadia Edina és Bontovics Ignác. A döntőre Budapesten kerül sor március végén.

Bővebben...

Curie verseny a környezettudatosság jegyében

A reál hét programsorozatát a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány által meghirdetett Környezetvédelem Emlékverseny zárta.

Miért fontos ez a verseny?

A klímaváltozás tekinthető talán az emberiséget érő legnagyobb fenyegetésnek. A globális felmelegedés által okozott különböző jelenségek már most arra utalnak, hogy a korábban gondoltnál nagyobb és fenyegetőbb károkkal kell számolnunk.

Állat-növényfajok halhatnak ki, mert megszűnik az életterük.

Bővebben...

„Keresem ősöm udvarát….”

A szeghalmi Péter András Gimnázium ebben a tanévben is megrendezte irodalmi, nyelvi és kommunikációs versenyét a fenti címen. Immár 15. alkalommal szervezték meg ezt a versenyt.

A verseny minden évben egy irodalmi korszak vagy neves személyiség köré épül, az idei év témája Radnóti Miklós és kora volt.

Az első forduló rajzos és Radnóti életét és költészetét felölelő feladatsorát legjobban kitöltő tíz csapat jutott a döntőbe. Iskolánkból a Csikóhalak elnevezésű trió – Kohut Gyöngy, Teremi Dóra, Izsó Éva 9. C osztályos tanuló – kapott lehetőséget a további versenyzésre.

A verseny második fordulóját 2020. február 14 - én rendezték meg. Nagy izgalommal utaztunk Szeghalomra a megmérettetésre.

Bővebben...

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar”

2020. január 17-én került megrendezésre az országos Kölcsey Ferenc szavaló- és népdaléneklési verseny Orosházán. A versenyre meghívást kaptak az orosházi és környékbeli diákok, az ország evangélikus iskoláiban tanulók, valamint a határon túli testvériskola növendékei is.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó szavalóversenyt először 2003 januárjában szervezte meg a Székács József Evangélikus Iskola. A szavalóversenyen kötelezően egyik évben nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, másik évben pedig Vörösmarty Mihály Szózatát szavalják a diákok. Ebben az évben a Szózatot hallhattuk a versenyzőktől.

Bővebben...

Hol van az Isten?

A múlt hétvégén Déván, a Téglás Gábor Elmélet Líceumban  járt iskolánk maroknyi csapata a XVII. Adventi koszorú versmondó versenyen. Két héttel a szavalóverseny előtt egyedül a Dani gyerek mutatott érdeklődést a részvételre. De ő nagyon. Mondom neki, de Danikám, egy gyerekkel nem utazunk Erdélybe, ha lennétek legalább hárman, akkor talán. És láss csodát, másnapra összeállt az utazóstáb, két nappal később már konkrét versekkel jöttek, sőt öt nappal a verseny előtt már a szöveget is tudták. Nagyjából. Egyetlen kételyem Dani versválasztása kapcsán merült fel. Reményik Sándor: Téli rózsatő, kezdi a verset. Dani, ez mitől istenes vers? Zsuzsa néni, bele lehet magyarázni, négyszer elhangzik a „hisztek-e benne”, meg amúgy is, Reményik vers. Na és? Én látom a rózsatőben Isten jelenlétét. Ha te látod, akkor mondd el úgy, hogy én is lássam!

Az indulás előtt még kinyomtattam a versek szövegét, az ördög sosem alszik, láttunk már lefagyott versmondót. Érkezés után még volt egy röpke óránk a vacsoráig. Meghallgattam a verseket. Dóri kedves magabiztossággal kezelte a szöveget, Máté bájos lelkesedéssel, Dani maradt a végére. Nézem a papírt, nálam egy „m” betűvel több van, mint amit eddig hallottam. Dóri, nézz már rá a neten az utolsó sorra, talán csak rossz szöveget nyomtattam ki. És minden verzióban ott éktelenkedik utolsó betűként az „m”. Az oké, hogy háromszor benne van a „hisztek-e benne”, de ha negyedszer, zárásként, sortöréssel, „hisztek-e bennem?” kérdés szerepel, akkor miről is szól a vers? Hát, igen, ezt egy kicsit benéztem, magyarázkodik a fiú.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen