Ne tartsatok vissza, hiszen az Úr szerencséssé tette utamat! (1Móz 24,56a)

Jézus… meglátott egy embert a vámszedő helyen ülni, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: Kövess engem! Az felkelt, és követte őt. (Mt 9,9)

Országos szinten mérték össze a tudásukat oroszosaink

2019. szeptember 22-23. között került megrendezésre a Tolsztoj Társaság és a Magyar- Orosz Együttműködésért Egyesület által szervezett orosz nyelvi és kulturális verseny országos döntője a Lakiteleki Népfőiskolán. Iskolánkból idén egy csapat kvalifikálta magát a döntőre. A csapat tagjai: Borza Bettina, Lustyik Anna 12.A, és jómagam, Pribelszki Boglárka 12.C osztályos tanulók. A döntőbe jutáshoz előzetesen valamilyen orosz nyelvvel vagy kultúrával kapcsolatos programot kellett szerveznünk, amit prezentáció formájában dokumentáltunk és küldtünk el a verseny szervezőinek. A mi csapatunk Mengyelejev dolgozószobáját próbálta megvalósítani egy volt vajdás diák segítségével. Az öveges labor egy részét rendeztük be, ahol a diákoknak különböző Mengyelejevhez kapcsolódó feladatokat, rejtvényeket kellett megoldaniuk, illetve látványos kémia kísérleteket is kipróbálhattak.

Bővebben...

Madarak, vadak, rokonok….

A Duna Művészeti Mestere címmel írtak ki ebben az évben is pályázatot, melynek célja: megőrizni vizeink tisztaságát a jövő nemzedékének, továbbá felhívni a diákok figyelmét e téma fontosságára nemzetközi szinten a Duna folyó vízgyűjtő területén. Minden év június 5.-én tartják a környezetvédelmi világnapot, ezt mi igen nagy odaadással és több héten át tartó szorgalmas munkával ünnepeltük meg.

Szokatlan módon kizárólag szobor, illetve kisfilm kategóriákat fogadtak el csupán a versenykiírásban. Ez a kihívás már önmagában is elég volt ahhoz, hogy iskolánk első ízben két korosztályos csapattal induljon ezen a megméretetésen.

A Körös jelenléte ösztönzőleg hatott ránk, hiszen a szobrok készítéséhez hulladékok és a folyók mellett található természetes anyagok szolgáltatták az alapanyagot: nád, buga virágzat, agyag, kagylók, halpreparátumok, gallyak…

Bővebben...

Megyei elsősegélynyújtó verseny

2019. március 31-én került megrendezésre Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei döntője. A tanulóknak az elméleti tudásuk mellett gyakorlatban szerzett ismereteikről is számot kellett adniuk. A kárhelyeken olyan összetett feladatokat kellett megoldaniuk, amik a szakemberek számára is komoly szintű szakmai tudást igényelnek. Ilyenek voltak például a házibuliban kialakult verekedés, eszméletlen alkoholmérgezett, áramütés vagy méhcsípés allergiás reakcióval. A tanulók minden egyes helyszínen a tőlük telhető legjobb képességük szerint igyekeztek teljesíteni, amivel sikerült megszerezniük az előkelő 2. helyett.

Bővebben...

Sziporkáztunk a hétvégén

Április utolsó hétvégéjén két nagyon szép versenyeredmény született a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban.

Budapesten került megrendezésre a Sziporka Országos Egyenletmegoldó verseny döntője. A verseny során három online forduló után kerülnek behívásra a legjobb eredményt elérő tanulók. Iskolánkat a 11. évfolyamosok mezőnyében Seregélyes Viktória 11.C osztályos tanuló képviselte. Az eredményhirdetéskor az is kiderült, hogy nagy sikerrel, hiszen kategóriájában első helyen végzett. Felkészítő tanára Kituljak Eszter.

Bővebben...

Sikeres atlétika megyei döntő

Békéscsabán április 16-17-én rendezték meg az idei egyéni atlétika verseny  megyei diákolimpia döntőjét. Sportolóink az utóbbi évek legsikeresebb eredményét produkálták. Négy versenyszámban  iskolánk tanulói hozták el az első helyezettnek járó arany érmet, három ezüst és öt bronzéremmel együtt.

Az országos szintet:

Himmer Tünde 10. A  távolugrásból 516 cm, magasugrásból 150 cm,

Bővebben...

Finiséhez érkezett a versenyszezon

Lassan véget ér a tanév, így az ez évre meghirdetett versenyek is lassan lezárulnak.

Elmondhatjuk, hogy a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium ez évben is sikeres, eredményekben bővelkedő évet zár.

Kezdjük az Ádámok és Évák Ünnepével. Április 15-én léptek színpadra iskolánk színjátszói és parádés alakításokkal két díjat tudhatnak magukénak: Ugrai Dániel fergeteges alakításával a legjobb férfi főszereplő lett, Kiss Ágnes pedig színvonalas játékával a legjobb női mellékszereplő.

2019. április 9-én rendezte meg a Deák Téri Evangélikus Gimnázium az evangélikus középiskolák számára meghirdetett prezentációs verseny döntőjét. Huszonhét diák került be az országos döntőbe, akik tizenöt evangélikus intézményből érkeztek az ország különböző pontjairól. A versenyzők három nyelvi szinten (B1, B2 és C1) mutatták be powerpoint-os prezentációjukat egy általuk szabadon választott témában, 5 percben, majd válaszoltak a zsűri kérdéseire. Iskolánkból Lauday Marcell volt az a szerencsés, aki angol nyelvű Scots-Language or Dialect? című prezentációjával döntőbe jutott és a neves zsűri értékelése alapján a C1-es kategóriában 2. helyen végzett.

Bővebben...

Mátyás király lopni megy

Ez volt a címe annak a darabnak, amellyel a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói immár hatodik alkalommal vettek részt az Ádámok és Évák Ünnepén a Békéscsabai Jókai Színházban. 

A színház 2018 szeptemberében hirdette meg az Ádámok és Évák Ünnepének idei témáját. A Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan a versenyre jelentkező diákcsoportoknak a  “Mátyás, az igazságos” témakörben kellett színdarabot kitalálniuk felkészítő tanáraik segítségével. A Jókai Színháznak az volt a célja a rendezvénnyel, hogy a fiatalok számára  vonzóvá tegyék intézményüket. Ehhez az kell, hogy a diákok megismerjék és megszeressék a színházat, mégpedig úgy, hogy alkotóként vesznek részt benne, majd el is játsszák a kitalált darabot – így nézőként is más szemmel tekintenek egy-egy előadásra.

Bővebben...

Idén is taroltunk a katasztrófaversenyen

Ebben az évben is megrendezésre került az Országos Katasztrófavédelmi Verseny, melyen ismételten képviseltük iskolánkat. A verseny három fordulóból áll: területi, megyei és országos.

Az első (területi) fordulóját 2019. április 3-án rendezték meg Gyomaendrődön. A csapatoknak az elmúlt évekhez hasonlóan katasztrófavédelemből és elsősegélynyújtásból kellett felkészülniük. A hat gyakorlati és egy elméleti állomáson e két terület különféle feladataival találtuk szemben magunkat. Feladta a leckét csapatunknak a „vakvezetés”, ahol a csapat egyik tagja a pálya széléről a bekötött szemű társát végig irányítja egy szalaggal kijelölt 10 méter hosszú sávon. Fontos, hogy nem lehet a szalaghoz hozzáérni! Idén azonban, nem tudni miért, a pályát úgy alakították ki, hogy sokszor oldalazva kellett haladni, amit bekötött szemmel nem volt egyszerű végigcsinálni. Kedvenc feladatunkká vált az évek során a kockakirakás. ahol 9 darab 6 oldalú kockából kell kiraknunk a megadott piktogramot. Ebben a feladatban az idővel versenyzünk, idén azonban ezt a feladatot rekordidő alatt sikerült megoldani. Mivel több éve versenyzünk, kialakult már bennünk egyfajta rutin a feladatok végrehajtásában, ennek is köszönhetően elsők lettünk és továbbjutottunk a megyei fordulóra.

Bővebben...

Szent-Györgyi Albert Természettudományi Verseny

Április 12-én kora reggel indult iskolánk csapata a Szent-Györgyi Albert Természettudományi Versenyre, melynek idén az Evangélikus Pedagógiai Intézet adott otthont. Ezt az országos versenyt kétévente rendezik meg, és az evangélikus iskolák legjobb tanulóikat nevezik biológia és kémia tantárgyakból. Idén rekordszámú, 130 diák érkezett a versenyre.

Iskolánkat a következő tanulók képviselték:

Bővebben...

Neumann kupa ’19

Immár másodszor vettünk részt a Budapesten megrendezett Neumann Jánosról elnevezett informatikai versenyen. A versenynek ismét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara adta a helyszínt. A 3 fős csapatunk, melynek tagjai: Hegedüs Dorina, Puskás Lujza és Seregélyes Viktória 11.C osztályos diákok az ország más evangélikus iskoláiból megjelent versenyzőivel mérkőzhetett meg.

A versenyen külön díjazták az általános iskolásokat és a gimnazistákat. Az előre megadott témakörök segítségével internetről böngészéssel, utána olvasással lehetett felkészülni a verseny feladataira. Míg a bírák javították a beadott feladatlapokat, addig minket finom ebéddel vártak, majd a verseny egyik fő szponzorát, az EPAM céget látogattuk meg. Megismerhettük, hogy milyen fő tevékenységi körei vannak az alapvetően szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalatnak. Megnézhettünk egy szintet a többemeletes irodaházban, ahol közel 200 programozó dolgozik minden nap.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen