Az a próféta, aki álmot látott, mondja meg, hogy csak álom volt. De aki igét kapott, hirdesse igémet igazán! Mi köze a szalmának a tiszta búzához? – így szól az Úr. (Jer 23,28)

Beszédem és igehirdetésem sem az emberi bölcsesség megejtő szavaival hangzott hozzátok, hanem a Lélek bizonyító erejével, hogy hitetek ne emberek bölcsességén, hanem Isten erején nyugodjék. (1Kor 2,4–5)

Kémia és biológia OKTV eredmények

A pandémiás helyzet sajnos a versenyek szervezésének és lebonyolításának sem kedvez, így sok versenyt meg sem rendeztek az idén. Ezen túl pedig az online térben való felkészülés / felkészítés sem a legoptimálisabb, valamint a diákok motiválása sem egyszerű digitálisan.

Ezért is külön öröm számunkra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a természettudományos tárgyak közül kémiából és biológiából nem akármilyen sikerekről számolhatunk be.

Egri Gergő miután megnyerte a Curie kémia verseny országos döntőjét, az Ifjú tudósok versenyében meghívást kapott a 2. fordulóba. A kémia Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2. fordulójába jutott, majd onnan az országos döntőbe. A döntőt a kialakult helyzet miatt nem rendezték meg, így az előző fordulókon elért eredmények alapján rangsorolták a diákokat. Gergő országos 10. helyezett lett! Ezen eredményével meghívást kapott az ELTE Kémiai Intézete által szervezett kémia olimpiai válogató és felkészítő tanfolyamára.

Bővebben ...

Döntő fordulóhoz érkezett a Sziporka matematika verseny

Iskolánk tanulói évek óta bekapcsolódnak a Sziporka Országos Egyenletmegoldó versenybe. A tanulók három fordulóban kapnak feladatokat, amit megoldás után visszajuttatnak. A három online forduló után alakul ki az országos döntőbe bekerült tanulók névsora.

A döntő már személyesen került korábban megrendezésre, ahol szép eredményeket értünk el. Tavaly áprilisban sajnos a hirtelen jött járványhelyzet miatt elmaradt. Ez azonban nem szegte kedvét a diákoknak, és idén is jelentkeztek.

A verseny, ahogy a neve is mutatja, kifejezetten egyenletmegoldáson alapul. 9-11. évfolyamon. Minden tanévben az aktuális témakörökből szerepelnek feladatok: első, másodfokú, trigonometrikus vagy exponenciális egyenletek, évfolyamnak megfelelően.

Bővebben ...

OKTV - továbbjutott tanulóink

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / OKTV / - ez a középiskolás diákok számára a legnagyobb kihívás tudásuk megmérettetésére, amelyen 11-12.-es diákok vehetnek részt. Ahhoz, hogy itt sikeres legyen valaki, évek kitartó, szorgalmas munkájára van szükség.

Minden évben több tanulónk méretteti meg magát, és minden évben vannak tanulóink, akik a második, illetve a harmadik, a döntő fordulóba jutnak.

Ebben az évben is szépen teljesítettek diákjaink, így 4 tanulónk készül a következő fordulóba:

Bővebben ...

Véget ért az OKTV első fordulója

Minden évben sok vajdás diák méretteti meg magát a középiskolások legnívósabb versenyén, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Ebben a tanévben a járványügyi helyzettől függetlenül az első forduló megrendezésre került. Mint minden évben, az első forduló feladatait az iskolákban írják a tanulók.

Ebben a tanévben 23 tanulónk jelentkezett a tanulmányi versenyre:

Biológiából 10, angolból 7, történelemből 3, földrajzból és németből 2-2, informatikából I. és II. kategóriában 1-1, míg kémiából is 1 tanuló.

Bővebben ...

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Egri Gergő 12. B osztályos vajdás diák maga mögé utasítva versenytársait MEGNYERTE a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjét. 

Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló nevezett a versenyre, de a döntőbe már csak 23-an kerülhettek be.

Az országos döntőt november 14-én a vírushelyzet miatt digitális formában bonyolították le.

Minden tanuló saját otthonában írhatta meg 90 perc alatt a versenydolgozatát.

Bővebben ...

Országos döntős kémiából

Nincs az életünknek olyan területe, amelyet ne befolyásolna a világjárvány. Így van ez a tanulmányi versenyek területén is.

Az elmúlt tanévben a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója által meghirdetett többfordulós Curie kémia emlékverseny levelezős fordulóját március 28-án követte volna egy területi döntő.

Az iskolák bezárása miatt erre csak az új tanévben, október 2-án kerülhetett sor. Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló vett részt a versenyen. Minden diák a szokásoktól eltérően a saját iskolájában oldotta meg a kiküldött feladatlapokat, melyeket a munka befejeztével a területi központokba kellett elküldeni.

Bővebben ...

Aerobikosaink sikerei

A MATESZ 2020.09.03-án rendezte Kozármislenyben az Aerobik Magyar Kupa elődöntőjét.  A versenyt már nagyon vártuk, hiszen erre a fordulóra már hamarabb sor került volna, de a járvány miatt eltolták. Így a megszokottnál több időnk volt gyakorolni, felkészülni. Nyár elején is (amennyire lehetett a kialakult helyzet szabályait betartva) gyakoroltunk, de a kemény munkát augusztustól kezdtük. A Blue Gym színeiben step kategóriában indultunk, ahol steppadok segítségével adtunk elő egy koreográfiát. Az elődöntőt a vírus miatt az előző évektől eltérően csak kisebb körben tartották meg.

Bővebben ...

Magyar Bajnok táncosok

2020. október 4-én rendezték meg a TáncSport Magyar bajnokságok  versenyét Szombathelyen. Tizenegy kategóriában hirdettek magyar bajnokot. Junior II. korcsoportban standard kategóriában iskolánk tanulója, Balázs Dominik – Kondacs Jázmin Bíborka személyében új magyar bajnokot avattak. Latinból a páros 4. helyezést ért el, hajszállal lemaradva a dobogóról.

Mindketten a szentesi Szilver Tánccsoport tagjai.

Bővebben ...

Môj slovenský svet – Az én szlovák világom

A kutatóversenyre, amelyet a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete két évente ír ki, idén is jelentkeztem. A legnagyobb gondot mindig az okozza, hogy milyen témát válasszak, és miről írhatnék egy olyan tartalmas munkát, amely a zsűri tagok számára érdekes lenne. Acsi néni/ Frankó Anna tanárnő, most is a segítségemre volt, mint máskor is. A kiválasztott témáról először egy szöveges – képes dokumentumot kell készíteni 10-15 oldalnyi terjedelemben szlovák nyelven, majd ezt jobban elmélyíteni magamban és prezentálni kell mind azt, amiről a kutatást végeztük. Végül elhatároztuk, hogy a szlovákságommal kapcsolatban lépünk színre, és ezáltal az iskolám, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium történetét is feltárjuk.

Bővebben ...

A nyelvtudás nem cél, hanem eszköz

Az Országos Nyelvhasználó Verseny mottóját olvashatjuk a címben, amelyet már hatodjára rendeztek meg a 2019/2020-as tanévben. Iskolánk oroszt tanuló diákjai örömmel vesznek részt ezen a versenyen, idén is több diáknak felkeltette a figyelmét. Név szerint: Darvas Dávid (11.B), Gugolya Bence és Kis Ágnes (11.C), Závoda Szabina (11.A), Pribelszki Boglárka (12.C), Lustyik Anna, Molnár Pálma és Borza Bettina (12.A) neveztek be orosz nyelvből. A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre idén is támogatott minket a nevezési díjak kifizetésében.

A verseny célja arra buzdítani a tanulókat, hogy ne csak tanulják, hanem használják is a nyelvet. Egy idegen nyelvű szöveg nemcsak tanulási célokat szolgálhat, ismeretszerzésre, kutatásra is alkalmas, sajátos lehetőség a világ megismerésére.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen