Ha a jót elfogadtuk Istentől, a rosszat is el kell fogadnunk. (Jób 2,10)

Jézus így imádkozott: Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied. (Lk 22,42)

Továbbtanulási beszámoló: Rába István

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földtudományi szakán tanulok. Igaz, hogy a felvételi beadása előtti hónapban sikerült csak eldöntenem, hogy ebben a formában szeretném a tanulmányaimat folytatni, de nem bántam meg. Mint sok más szakhoz hasonlóan, ez is más és más szakágakra és szakirányokra bontható, amit a 3. félév elvégzése után kell eldönteni. A szak célja, hogy az első félévekben minél több, minél színesebb választékot vonultasson fel a hallgatók számára, hogy mindenki megtalálhassa a tökéletes tudományágat magának. Geológia, geográfia, meteorológia, térképészet, geofizika, csillagászat, paleontológia és még egy tucat szakosodási irány várja az ide felvételizőket. Ne számítsatok könnyű dolgokra, néhány (nem az összes) tantárgy keményen megköveteli hétről-hétre a felkészülést, viszont ha érdekelnek a természettudományos tantárgyak, mindenféleképpen ajánlom ezt a szakot. Személy szerint nekem az volt a meglepő, hogy már első félévben is elvittek minket az ásványtan tanszék doktoranduszai és a tanszékvezető egy ásványgyűjtő túrára a Csódi-hegyre, ami egy felejthetetlen élmény volt.

Persze nem ez az egyetlen tárgy ami a terepen érthető meg igazán, nem pedig az íróasztal mellett. A gólyatáborban csoportokba sorsolták a gólyákat 2 mentor alá, akik felsőbb évesek. Ők mindenben szívesen segítettek, segítenek a kis gólyáknak az első szárnycsapásoknál. Az előadók segítőkészek, kedvesek és mindent megtesznek annak érdekében, hogy interaktív keretek között annyi új információt adjanak át, amennyit csak lehetséges. Személy szerint engem a hidrogeológia érdekel a legjobban. Ennek hála eljuthattam a Balaton felvidékre, minta gyűjtés céljából. 19 egymástól elszórt helyen lévő forrásból vételezett minták kielemzése után egy átfogó képet kaphatunk a táj földalatti vizeiről, és azoknak kölcsönhatásaikról.
Egy szó, mint száz, én csak ajánlani tudom mindenkinek, akit a fent említett tudományok valamelyike érdekel.

 

Rába István

 

 

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen