Árváknak atyja, özvegyek védője az Isten szent hajlékában. Isten hazahozza az elhagyottakat, kihozza a foglyokat boldog életre… (Zsolt 68,6–7)

Estefelé pedig, amikor lement a nap, …[Jézushoz] vittek minden beteget és megszállottat; és az egész város összegyűlt az ajtó előtt. Sokakat meggyógyított… (Mk 1,32–34)

Első évem az egyetemen: Wágner Réka

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar első éves földrajzos hallgatója vagyok. Tavaly ilyenkor még az „érettségi lázában égtünk” és most mindjárt vége a második félévemnek az egyetemen, ami hihetetlennek tűnt akkor.

Hatalmas változást jelent, ha valaki a középiskolai tanulmányai után az egyetemre kerül, főleg ha az egy teljesen új és ismeretlen városban van. Egy teljesen más közeg, amibe hamar bele kell szokni és önálló lábakra állni. Sajnos itt már nem élvezhettük tanáraink gondoskodását és a sokszor unalomig hallott mondatokat, mint például hogy határidőre adjuk le a hivatalos papírokat.

Az első évben az óráink nagy része alapozó tárgy, amiken belül tanultunk meteorológiát, földtant, ásványtant és még sok mást, amivel a gimnáziumi tanulmányaink során csak érintőlegesen találkoztunk. Érdekes volt ezeket is alaposabban megismerni. Gyakorlati órákon különböző geoinformatikai szoftverekkel dolgozunk, illetve laborban is végzünk kísérleteket, amik fel tudják dobni a néha száraz elméleti tananyagokat is. Első félévemet 4,00-es átlaggal zártam, amire nagyon büszke vagyok, hiszen sok tanulás áll e mögött. Elég ijesztő volt látni, hogy egy tárgy tananyaga, néha több volt, mint amit érettségire kellett megtanulni. De szerintem sikeresen vettem az akadályokat és remélem, hogy a második vizsgaidőszakom is hasonlóan sikeres lesz.

Az új várossal eleinte nehéz volt megbarátkozni, de Szeged egy gyönyörű és nyüzsgő egyetemi város, ahol mindig lehet valami programot találni. Érdemes kihasználni a nagyváros nyújtotta lehetőségeket. Már Szegedet is az otthonomnak tekintem, és remélem még több vajdás megtapasztalja majd, hogy milyen jó itt egyetemistának lenni.

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen