Ha a jót elfogadtuk Istentől, a rosszat is el kell fogadnunk. (Jób 2,10)

Jézus így imádkozott: Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied. (Lk 22,42)

Továbbtanulási beszámoló: Kis Kitti

Szeptemberben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kezdtem meg tanulmányaimat. Eleinte nehéz volt megszokni az egyetemet, mert szinte teljesen más, mint a középiskola: itt „szabadabbak” a diákok, ugyanakkor saját magukért tartoznak felelősséggel, ami újdonságnak számít. Én kollégiumban lakok, így lehetőségem volt még több emberrel megismerkedni, illetve beletanulni a „másokkal való együttélés” rejtelmeibe. Néha furcsa, hogy nem vagyok egyedül a szobában és persze szokatlan, hogy rajtam kívül más is pont ugyanakkor akar zuhanyozni. Ennek ellenére egymásra is vagyunk utalva és segítőkész mindenki.

Maga az egyetem és az előadások jók. Hosszabbak, mint egy általános vagy középiskolás tanórák, de szerintem ez azért kell, hogy így könnyebben el tudjunk mélyülni egy-egy témában. Nekem még sok alapozó ismereteket adó tantárgyaim vannak az államok kialakulásáról, a közigazgatás kialakulásáról, makroökonómiából és egy kis szervezetszociológiából. Vannak számomra könnyebben teljesíthető és élvezhető órák, viszont vannak kevésbé egyszerűek, tanulósak is.

Természetesen nem csak a tanulás teszi ki a mindennapjainkat. Az egyetem mindig szokott szervezni valamilyen eseményt, így könnyű kiengedni a fáradt gőzt és megpihenni két zh között. Ezeken az alkalmakon lehetőségünk nyílik még jobban megismerni egymást, illetve másokat is.

Az első vizsgaidőszakot túléltem, nem volt egyszerű, de sikerült. Ez remek alkalom volt arra, hogy meglássam, mit hogyan kell még javítanom és mi az, ami már bevált. A legtöbb tanár segítőkész és rendes volt, de ez jellemző évközben is. Az a tapasztalatom, hogy másképp kell tanulni, mint eddig, mert nem könnyű, de teljesíthető tantárgyak vannak. Ezen kívül fontos a motiváció, hogy miért akarom ezt a szakot elvégezni. Nos, azért, mert ezzel akarok foglalkozni és a közszférában a közjóért akarok megtenni minél többet, de vannak még terveim.

Összességében nem bántam meg, hogy ide adtam be elsőnek a jelentkezésem és örülök, hogy fel is vettek, mert egy nagyon jó közösség tagja lehetek ezáltal. Remélem, hogy az elkövetkezendő évek jól és sikeresen telnek mindannyiunk számára.

 

Kis Kitti Alexa

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen