Éneklek az Úrnak, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, amíg csak leszek. (Zsolt 104,33)

Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! (Jak 5,13)

Biogázüzem-látogatás, avagy hogyan lesz a biohulladékból energia

2021. december 9-én tizenegy lelkes vajdás diák és öt pedagógus kísérőjük buszra szállt, hogy kiutazzanak a városunk határában, a Berényi út mellett álló biogázüzemhez, hogy ott egy tanulmányi kiránduláson vegyenek részt a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének jóvoltából. Az aktuális járványhelyzet sajnos itt is éreztette hatását: csak oltottsági igazolvánnyal, illetve ennek hiányában negatív koronavírus gyorsteszttel léphettünk be az üzemi területre.

Amint a busz begördült a bejáró aszfaltján, egyből megcsapta orrunkat a mindenfajta trágya és növényi hulladék szagának keveréke. Nos, így mindjárt érthető, miért csak tizenegy diák szerette volna megcsodálni eme páratlan ipari komplexumot… Rövid várakozás után előjött az irodaépületből az energiagyár ügyvezetője, Székely Árpád. Elkezdtük tehát nagyjából ötven perces sétánkat a fermentorok között.

Az állati szerves trágya és különböző növényi hulladékok (kukoricacsuhé, nedves rost, kukoricaszirup stb.) különféle módon - vagy földalatti csővezetéken, vagy teherszállítással - bekerülnek több százezer tonnás mennyiségben először a létesítmény körüli tárolókba, majd innen meghatározott arányban az ún. fermentorokba. A fermentorok tulajdonképpen hatalmas méretű edények, amelyekben állandó, 39-42 °C körüli temperatúra uralkodik. A beléjük töltött szerves anyagból megfelelő mennyiségű baktériumkultúra hozzáadásával biogáz keletkezik. A nagyobb hatásfok kedvéért a szuszpenzív masszát állandóan keverik és tárolóról tárolóra haladva összesen 61 napig a rendszerben tartják. A földgázképződéshez hasonló, de annál gyengébb minőségű végterméket adó folyamat eredménye egy körülbelül 60%-nyi metánt tartalmazó gázelegy. Ezt először tisztítják (a benne lévő kénhidrogén nemcsak mérgező, hanem a gázmotoroknak is árt), majd csöveken a Gallicoop Zrt. mellett álló speciális gázmotorokba juttatják. Itt villamos- és fűtőenergiát nyernek ki belőle. A termelés többnyire nappal zajlik. Éjjel nem éri meg az indukció sem, és az baktériumok is pihennek.

A visszamaradó szilárd és folyékony fázist az üzemben helyben szétválasztják, csomagolják és értékesítik a mezőgazdaságnak, amely a termőföldek szerves anyag utánpótlására használja. Mindezen folyamatok és műveletek megszervezése komoly logisztikát követel. Sajnos ezt a szervezői tevékenységet nem tudták nekünk megmutatni, mert a pandémia miatt biztonsági okokból nem mehettünk be az irodaépületbe.

Örülök, hogy ezen a kis programon közelebbről megismerhettünk egy zöld energiatermelő folyamatot. De energiatermelés ide vagy oda, a szabadtéren elhelyezkedő fermentorok között járkálva bizony rendesen átfagyott kis csapatunk. Visszaérkezve boldogan léptünk be gimnáziumunk kellemes, 22 °C-os klímájába.

A látogatás a Generációk a fenntarthatóságért pályázat keretében valósult meg (IFJ-GY-20-A-0358). Köszönjük Székely Árpádnak, az Aufwind Schmack Első Biogáz Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének a lehetőséget. 

Juhász Gergő (10. C)

 


  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen