Éneklek az Úrnak, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, amíg csak leszek. (Zsolt 104,33)

Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! (Jak 5,13)

A Vajda a kutatóiskolák között

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium már korábban is részt vett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kutató Iskolája programban, melynek november 26-án volt a beszámolója (https://sci.u-szeged.hu/kozepiskolaknak/szte-ttik-kutatoiskolaja-2021). A program most rendkívüli körülmények között született meg, hiszen egyszerre tucatnyi iskola mutatta be a korábbi években folytatott tevékenységét is. A nálunk megkezdett munka is a 2019/20-as pályázati programhoz kötődött, de a járvány „közbeszólt”. Természetesen az egyetem nem kívánta meg a személyes részvételt, mindenki online felületen jelentkezett be.

Iskolánk „Mendöl 115 Szarvas településföldrajzának vizsgálata 2020” néven nyújtotta be pályázati anyagát. Az elmúlt két tanévben a munkába bekapcsolódók közül van olyan, aki már eredményes érettségije után a felsőoktatásban tanul, mások nem maradtak hűek a geográfia tudományához. Így a munkát Borbély Máté és Farkas Botond (11. C) fejezte be.

A tanulmány vizsgálatának tárgya a Mendöl által vizsgált településföldrajzi megállapítások felülvizsgálata száz év távlatából. A dolgozat vizsgálta a város közlekedésföldrajzi helyzetét, városképét, de a beépítettség kiterjedésének változásait is. A tanulmányon kívül az online beszámoló bemutatása is feladat volt. Ezt Borbély Máté oldotta meg bizonyítva, hogy a versmondásban jártasak egy tudományos munka előadásában is magabiztosan mozognak. Előadásunk elsőnek hangzott el, tehát volt időnk egy másik rendezvényre is felkészülni, hiszen délután kezdődött a szalagavató… 

Molnár Béla felkészítő tanár

 

  • vpeg01
  • vpeg57

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen