Mielőtt nyomorúság ért, tévelyegtem, de most megtartom beszédedet. (Zsolt 119,67)

Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre... (2Kor 7,10)

Akikre (mi is) büszkék vagyunk

A helyi sajtót olvasva gyakran találkozok volt tanítványink egyetemi sikereikkel kapcsolatos cikkekkel. Mindig örömmel és büszkeséggel tölt el: Ők a Mi tanítványaink voltak!

Legutoljára Seres Lászlóról írt érdekes cikkre figyeltem fel: Ösztöndíjat ösztöndíj után nyer. Az ösztöndíjak sora már a gimnáziumi évek alatt kezdődött, ugyanis Laci elnyerte a Szarvasért Alapítvány felsőoktatásban történő iskolakezdési támogatását. A támogatás jó helyre került, hiszen a Vajda-díjas Laci azóta is jeles eredményeket produkál a Szegedi Tudományegyetem Kémia szakán.  A BSc befejezése után a mesterképzést a gyógyszerkutató vegyész szakirányban folytatja, majd tervei között szerepel a doktori iskola elvégzése is. Az egyetemi évek alatt bekapcsolódott egy kutatócsoportba, ahol immáron harmadik alkalommal nyerte el a Szegedi Tudományegyetem Sóti József Tehetségekért Alapítvány Kuratóriumának Díját.

https://www.newjsag.hu/2021/04/14/osztondijat-osztondij-utan-nyer-seres-laszlo/

Mi a helyzet a nanoszálakkal? Erről, a laikus ember számára ismeretlen témáról írt értekezést dr. Uhljar Luca, egykor tanítványunk.  A szintén Vajda-díjas Luca a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi karán végzett és jelenleg doktorandusz a SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetnél. A cím megszerzése nem olyan egyszerű: a kreditek megszerzése mellett nemzetközi tudományos folyóiratokban kell általában angol nyelven publikálni,  szükség van egy szakmai komplex vizsgára, két nyelvvizsgára és egy doktori disszertációra. Luca a kutatáson kívül az oktatásban is részt vesz, két kurzuson is oktat. És ez még mindig nem minden: elnökségi tag volt a Kabay János Szakkollégiumban, munkálkodik a Doktorandus Önkormányzatban, valamint szervezőként dolgozik egy nemzetközi gyógyszertechnológiai konferencián,  ahol az 53 külföldi fiatal kutató közül az egyik Luca! Rendszeresen tart előadásokat országos konferenciákon. Ezek mellett még a sportra is marad ideje, tagja, koreográfusa az egyetem pompon csapatának.

https://www.newjsag.hu/2021/02/05/dr-uhljar-luca-esete-a-nanoszalakkal/

Ki ne szeretné az autókat? Az autók iránti érdeklődése révén került Gruner Benedek, egykori vajdás diák, Misik- díjas tanulónk a Budapesti Műszaki Egyetem Járműmérnöki Karára. Itt került kapcsolatba egy fiatal, egyetemi hallgatókból álló csapattal, akik komolyan foglalkoztak az elektromos autók tervezésével, építésével, üzemeltetésével és versenyeztetésével. Beni még csak nemrég került az egyetemre, de már gimnáziumi évei alatt rátalált különböző fórumokon ezekre a csapatokra, és tudta, hogy szeretne közéjük tartozni. Jelenleg különböző tervezési feladatokkal foglakozik a negyedjármű csoporton belül, virtuális 3D-s képeket készítenek a gépekről, alkatrészekről. De szívesen bekapcsolódik a szerelőcsapat munkájába is. A csapat eredményességét mutatja, hogy a Techtogethor Mérnökversenyen az előkelő 3. helyet zsebelték be. Szépen szerepelt a csapat nemzetközi megmérettetéseken is.

És hogy kerül a képbe Gerzsenyi Luca? Ahhoz, hogy egy csapat eredményesen tudjon működni, szükség van egy gazdasági menedzserre.  Luca, szintén a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatójaként készíti az üzeti teveket, szponzorokat keres, tartja velük a kapcsolatot, ellátja a szervezési feladatokat. Már kvalifikáltatták magukat egy magyar, egy német, egy osztrák és egy svájci Formula Student versenyre. Mik a későbbi tervek? Luca gazdasági vonalon a járműiparban szeretne tevékenykedni, Beni szívesen megmérettetné magát akár külföldön is.

https://www.newjsag.hu/2021/03/10/gerzsenyi-luca-es-gruner-beni-a-bme-formula-racing-teamjeben/

Sajnos, az immár egy éve tartó Covid járvány sokunknak írta felül az elképzeléseit. De vannak olyan volt tanítványaink is, akiknek ez a sajnálatos pandémia a tanulási folyamatában új lehetőségeket nyitott. Így történt ez Bódis Bendegúzzal is, volt Misik-díjas diákunkkal is. Beni a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves hallgatója. De nemcsak hallgató, hanem elnöke az egyetem Instruktor Öntevékeny Csoportjának. Itt került kapcsolatba dr. Merkely Bélával, akinek nevével a járvány kapcsán nap mint nap találkozhatunk. Beni, a  számára példaképnek is számító professor úr inspirálására kezdett el szinte a kezdetektől bekapcsolódni a vírus elleni védekezésbe. Rendszeresen önkénteskedik az országos Mentőszolgálatnál, segédkezik a mintavételeknél, segíti a korházban dolgozó orvosok, nővérek munkáját. Hogy merre visz az útja az orvosi diploma megszerzése után, még nem tudni, de elkötelezettsége már jól látható és tapasztalható.

https://www.newjsag.hu/2021/02/25/a-covid-19-frontvonalanak-mindket-oldalarol-jelentkezik-bodis-bendeguz/

De van, aki a Covid járványt egy viszonylag jól elszigetelt szigeten tölti, na nem nyaralással, hanem Erasmus+ösztöndíj keretében, tanulással. Hovorka Sára a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán végezte BSc képzését kereskedelem és marketing szakon. Jelenleg Tenerifén, ezen az „öröktavasz szigeten” egy magániskolában, egy pici egyetemen hallgat humánmenedzsmentet és angol nyelvet. Tervei között szerepel kintléte alatt a spanyol nyelvet is legalább alap szinten elsajátítani. A sziget szépsége lenyűgözte Sárit, a 3700 méter magas Teide, amit télen-nyáron hó borít, a főváros, Santa Cruz, a néhol fekete vulkáni eredetű homokos strandok, a gyönyörű  egzotikus virágok.

https://www.newjsag.hu/2021/03/18/sari-jelenti-bezartsag-helyett-szabadsag-tenerifen/

És hogy a sportról se feledkezzünk meg! Mindannyian ismerjük már Kuli Istvánt. Már középiskolás korában jobbnál jobb eredményeket halmozott fel különböző országos, európabajnoki és világbajnoki kajak versenyeken. Pisti jelenleg a dél-afrikai edzőtáborban készül a világkupára és az olimpiára. Négy társával együtt gyűjtik a kilómétereket, hogy megszerezzék a kellő edzettséget az előttük álló versenyekhez. A dél-afrikai edzőtábor után jöhet Sevilla! Közben online végzi a Szegedi Tudományegyetem programtervező informatika szakát.

https://www.newjsag.hu/2021/02/17/a-del-afrikai-edzotaborban-a-vilagkupara-es-az-olimpiara-keszul-kuli-pisti/

 

Gratulálunk tanítványainknak, igazán büszkék vagyunk rájuk! További sikereket kívánunk az előttük álló feladatokhoz!

Mészáros Tünde

 

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen