[Uram,] te adsz életet mindnyájuknak. Téged imád a mennyei sereg. (Neh 9,6c–d)

Bizony, őtőle, őáltala és őreá nézve van minden: övé a dicsőség mindörökké. (Róm 11,36a)

Karácsonyi készülődés diák szemmel

Az online oktatás keretében a 9. évfolyamos evangélikus hittanosok azt a feladatot kapták, hogy írják le gondolataikat az adventi készülődéssel és a karácsonnyal kapcsolatban.

„A karácsony nem csak egy nap, nem lehet csak egy nap, nem múlik a huszonnegyedik óra leteltével. Mert a karácsony egy érzés. A szeretet érzése.”

Gyertyagyújtáskor általában kimegyünk a katolikus templomhoz, mert ott mindig jó a hangulat.

 

A szüleimnek készítek valamilyen ajándékot.

Azt hiszem, nekem erről szól a december. Azoknak az öröméről, akiket a legjobban szeretek. örökké és végelenül.-  Sallay Fanni

Nekem az advent egy úgynevezett “naptár”, ami megmutatja, hogy hány hét van még szentestéig. Vasárnap esténként mindig leülünk egy 15-20 percre az asztalhoz és gyönyörködünk az adventi koszorúban, karácsonyi zene társaságában töltjük együtt az időt.

24-én reggel szoktuk feldíszíteni a karácsonyfát a testvéreimmel, ami számomra minden évben egy emlékezetes emlék marad.

Karácsony fényei, jöjjetek,

szívünket békesség töltse meg:

szeretnénk boldognak látszani,

s lehetnénk egymásnak társai.

December első hetében feltesszük a házunkra a kinti fényeket.

Feldíszítem a lakást, még advent előtt megcsinálom az adventi koszorúnkat.

Süteményeket sütök a családnak.

Mindenkinek kiválasztom az ajándékát, valamikor kézzel készítem, valamikor veszek valamit a családtagjaimnak.

,,Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

Pilinszky János

Nekem az advent a családot jelenti. A békét, a nyugalmat a várakozást és sajnos az emlékezést is olyanokra, akik nem lehetnek már velünk. Ritkán tudunk együtt lenni ,de amikor a gyertyát meggyújtjuk, akkor mindenki ott ül a konyhában. Ilyenkor próbálok mindenkivel kedves lenni, tehát sokat jelent nekem ez az időszak.

 

At Christmas, all roads lead home -- Marjorie Holmes

 

 

 

 

Az advent nekem a karácsonyra való készülődést, visszaszámlálást jelenti. Én karácsonyi zenékkel, díszítéssel készülök erre az ünnepre. A karácsony nekem mindig is egyenlő volt a családdal. Ilyenkor egy egész héten keresztül, napról napra más családtagjaimmal találkoztam, sokszor olyanokkal, akiket régen láttam.

 

Szeretek este sétálni, amikor ki van világítva a város. Megpróbálunk időben elkészülni, de ez nem mindig sikerül.

“Az állandósága miatt szeretem a karácsonyt, mert tudom, hogy ugyanazt fogom csinálni, mint az elmúlt húszegynéhány évben, ez a stabil pont az életemben. Karácsonykor újra gyereknek érzem ma­gam.”-Hosszú Katinka

Legjobban az adventi koszorúkészítést szeretem, mert olyankor az egész család leül az asztalhoz és koszorút készít, miközben beszélgetünk. Megvásároltam az ajándékokat a szüleimnek és a barátaimnak, de sajnos a barátaimnak még nem tudom odaadni az ajándékokat a vírus miatt, így virtuális képeslapokat fogok csinálni. Szeretek ajándékot kapni, de én is nagyon szeretem odaadni, amiket én vettem vagy készítettem.

„Háztól házig, szívtől szívig, az egyik helytől a másikig – a karácsony melege és élvezete mindannyiunkat közelebb hoz egymáshoz.”

Emily Matthews

 

 

Én karácsonyi sütik készítésével, a ház díszítésével, karácsonyi zenék hallgatásával és filmek nézésével készülök a karácsonyra. A karácsonyt azért várom, hogy végre együtt lehessen az egész családom, beszélgethessünk, hiszen ritkán van erre lehetőség az évben.

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”

(Szilágyi Domokos)

Várom a karácsonyt, mert ilyenkor összegyűlik a család és jókat beszélgetünk, játszunk együtt.

Jó közösen feldíszíteni a fát.

„Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.”

 

 “Ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van” - A Grincs c. film

 

Én azért várom a karácsonyt, mert ilyenkor minőségi időt tölthetek a családommal.

A család elmegy sétálni, hogy megnézzük, milyen szépen lett feldíszítve a város és együtt díszítjük fel a karácsonyfánkat is.

 

“Kik messze voltak, most mind összejönnek

a percet édes szóval ütni el” Kosztolányi Dezső

 

Advent emlékeztet minket arra, hogy mit jelentenek a gyertyák színei, hogy valójában mire is készülünk fel a 4 hét alatt. A családunk minden együtt töltött napot kihasznál, és mindig produktívan töltjük a napjainkat.

 

„Amióta nem kimondottan a karácsonyt, hanem a szeretetet ünnepeljük, egy átlagos családi vacsora is ünnepi hangulatban telik.” (Guy Ritchie)

 

Én inkább az együttlétet támogatom ünnepekkor, nem az ajándékozást, az is jól esik ,hogy örülünk egymás meglepetéseinek, de az összetartásnál nincs fontosabb.

 

„Nem az számít, hogy mit kapok, hanem az, hogy kivel vagyok.”

 

A hangolódást azzal kezdjük, hogy megbeszéljük, most milyen színűek lesznek a dekorációk. Édesanyámmal el is mentem a koszorúhoz megvenni az alapanyagokat, ugyanis nekünk fontos, hogy kézzel készített legyen.

Kisgyerekkorom óta az adventi vasárnapokon meggyújtottunk egy-egy gyertyát, miután haza érkeztünk az adventi ünnepségről, a főtérről. Kaptunk kürtőskalácsot és néha teát is, amikor kint voltunk, és minden alkalommal egyre jobban vártuk a karácsonyt, amikor elmegyünk sétálni este, és amikor hazaértünk ott voltak az általunk készített fa alatt a gyönyörűen csomagolt ajándékok. Ennek a gyertyagyújtásnak az emlékét őrizzük ma, amikor nem tudunk sajnos kimenni a főtérre.

Amikor elkezdődik az advent, együtt feldíszítjük a lakást és minden vasárnap este meggyújtjuk a megfelelő gyertyát/gyertyákat. A karácsonyfát mindig 24-én, reggel díszítjük fel, miközben karácsonyi dalokat hallgatunk és mézeskalácsot készítünk. Karácsonykor nem gondolunk a gondokra és az előttünk álló feladatokra, egyszerűen csak együtt vagyunk és élvezzük egymás társaságát. Nem tanulunk, nem takarítunk, csak jól érezzük magunkat.

„Nem is az a lényeg, hogy hol vagyok, hanem hogy a békességet megtaláljam. Szerintem erről szól az adventi időszak. A magunk békéjét kell megtalálnunk, a helyünket a világban, hogy megértsük, hol tartunk, s jó úton járunk-e.” (Rúzsa Magdolna)

Azért várom a karácsonyt, mert szeretek ajándékozni, együtt lenni a családdal és pihenni. Mellesleg van egy olyan jó érzése a karácsonyi időszaknak, amit minden évben várok.

Már az egész ház fel van díszítve december eleje óta, kivételesen nagyon sok világítást raktunk fel.

Megrendelem mindenki ajándékát. Várom, hogy összejöjjön az egész család, ami az év többi napján is csak ritkán van (sajnos idén nem gyűl össze az egész család a vírus miatt).

„A karácsony nem fog csak úgy a semmiből bekopogtatni és ránk köszönteni, nekünk kell tennünk azért, hogy megteremtsük magunkban is az ünnepi hangulatot.”

A legjobban azért várom a Karácsonyt, mert újra megízlelhetem mamámnak az isteni süteményeit és halászléjét.

Háztól házig, szívtől szívig, az egyik helytől a másikig – a karácsony melege és élvezete mindannyiunkat közelebb hoz egymáshoz.” Emily Matthews

Az advent számomra a várakozás időszakát jelenti. Ilyenkor díszítjük fel itthon a lakást. Mézeskalácsot sütünk közösen és díszítjük ki azokat. Karácsonyi zenéket hallgatunk, és ezzel hangolódunk rá a karácsonyra. 

“Karácsonykor varázsütésre csodák hulláma járja be a világot. Minden tisztább és szebb lesz ilyenkor.”

Szeretem az adventet, minden héten meggyújtjuk azt a bizonyos gyertyát, közösen a családdal, kicsit beszélgetünk, közben anya készít nekünk meleg teát és az advent alatt ez a négy vasárnap így telik el. A karácsony nekem nem csak a mondás szerint a szeretet ünnepe, hanem ilyenkor tényleg együtt van a család, megvannak a meghitt pillanatok és nekem ezért is ez a kedvenc ünnepem.

A ház feldíszítésében szoktam segíteni és azért várom a karácsonyt, mert kíváncsi vagyok, milyen ajándékokat kapok.

„ Szeresd jobban az ajándékozót az ajándéknál.” Brigham Young

Segítek díszíteni, sütni és azért várom, mert szeretem karácsonynak a hangulatát.

„A karácsony nem az ajándékok sokkal inkább a szívünk kinyitásáról szól.”

Nagyon szeretem a karácsonyt, a szobám teli van kicsi karácsonyi manókkal, van köztük olyan, amit én csináltam. 

Számomra az advent a várakozást jelenti, várjuk azt, hogy az Úr megszülessen és visszatérjen, mert megígérte, hogy vissza fog térni közénk. Feldíszítem a szobámat, segítek anyának, nem veszekszek a testvéremmel, mert a karácsony a szeretet ünnepe.

Amikor, meggyújtunk egyre több gyertyát, akkor azt érzem egyre közelebb és közelebb van már a Karácsony. Megveszem a családomnak az ajándékokat, becsomagolom, de mindig csinálok mellé valamit. Ajándékokat adni is nagyon szeretek.

 

Ahogy hétről hétre egyre több gyertyát gyújtunk meg, már én is egyre jobban várom a karácsonyt. Mi már feldíszítettük a fát, meg a szobámat és megvásároltam, elkészítettem a karácsonyi ajándékokat is.

Karácsonyra készülve süteményt készítek, kidekorálom a házat és ajándékokat veszek.

„Én hiszem és tudom Hogy ő, a Megváltó, Akire vártunk .Az örömhírhozó” – Kovács Ákos

Advent számomra a tervezgetést, a zenehallgatást, a karácsonyi meséket, a karácsonyfa díszítését jelenti és a sok-sok családi és baráti találkozókat, valamint a narancsillatot, a fahéjat és a sülő mézeseket!

Azért várom, hogy karácsonyi filmeket nézzünk, együtt legyen a család, megajándékozzam szeretteim és reménykedek abban is, hogy lesz idén karácsonykor hó!

„Nagykarácsony immár eljő, érkezik az új esztendő. Míg a mező dermed, fázik, a zöld fenyves csak pompázik.”

Jó volt tavaly elmenni istentiszteletre, kár, hogy idén ez lehet, hogy nem valósulhat meg.

Én személy szerint mindig is az ajándékok kézzel készítését preferáltam, mivel nem csak hogy könnyebben „beszerezhető” az ünnepet megelőző őrületben, de sokkal személyesebb is. A fát 24-én délelőtt rakjuk fel és késő délután-este ünneplünk. Ezen a napon a legnagyobb étkezés a vacsora, ahol általában kacsát eszünk különböző köretekkel.

Azért várom, mert akkor feltétel nélküli szeretetet kap mindenki és lehet ajándékot adni másoknak.

Összegyűjtötte: Bánfi Andrásné, hitoktató

 

 • 001
 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
 • 008
 • 009
 • 010
 • 011
 • 012
 • 013
 • 014
 • 015
 • 016
 • 017

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen