Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet; nem botlanak meg azok. (Zsolt 119,165)

Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel… (Kol 3,16)

Pályázatok járvány idején

A diákokat a koronavírus nem csak az iskolába járástól fosztotta meg, hanem a pályázati programok izgalmasnak tűnő eseményeitől is. A  második félévben négy  olyan programunk is futott, amelyet a márciusi „karantén helyzet” legalábbis átmenetileg meghiúsított.  Természetesen a pályázatok kiírói tisztában vannak vele, hogy ebben a helyzetben a pályázatban vállaltak megvalósíthatatlanok, és ennek megfelelően rugalmasan kezelik a határidőket, halasztást, átütemezést biztosítva. A Rákóczi Szövetség által támogatott utazással a március 15-i dévai ünnepségre már nem jutottak ki diákjaink. Nem tudtuk megvalósítani a Határtalanul! program által támogatott diákcserét sem. Mivel ezek a programok is határátlépéssel járnak, ezért itt nemcsak a hazai helyzetet kell figyelembe venni, hanem a déli szomszédunknál kialakult viszonyokat is, melyek kevésbé biztatók, mint nálunk.

Eközben két Határtalanul! programunk is elbírálásra vár a következő tanévre. A diákcsere kapcsolatban ezúttal a szilágycsehi barátainkhoz terveztünk látogatást, míg a kirándulást  támogató kategóriában egyik osztályunk Dévára látogatna egy négynapos osztálykirándulásra.  Bizakodunk a kedvező elbírálásban és abban is, hogy nyertes pályázatunk valamilyen formában még megvalósulhat.

A tudományos természetű pályázatainkat is érintette a járványhelyzet. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Kutatóiskola pályázatát is megszakítottuk és éltünk a kiíró által biztosított halasztással. A kutatási programot egy tanévvel elhalasztottuk.

A Nemzeti Tehetség Program (NTP-KNI-19-0044) pályázatában rendhagyó történelmi programot hajtanak végre a diákok, melyben több múzeumpedagógiai foglakozás is van. A budapesti programok része a Fiumei úti sírkert bejárása is, de mindezeket a kiíró jóváhagyásával csak ősszel fogjuk végrehajtani.

Az Öregdiákok Baráti Köre által benyújtott Generációk a fenntarthatóságért (FJ-GY-20-A-0358) című pályázat elbírálása még folyamatban van. Amennyiben sikeres lesz, számos érdekes, a fentarthatóságot érintő programban vehetünk részt az öregdiákok és az iskola közös szervezésében. 

Molnár Béla

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen