Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet; nem botlanak meg azok. (Zsolt 119,165)

Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel… (Kol 3,16)

Népművészet és a mai valóság

“Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.”

 - Wass Albert -

 

Mi is lehetne a divattervezők múzsája mostanság?

 „A 21. századra a legnagyobb márkák előszeretettel alkalmazzák a népi divat elemeit, a 19–20. század stílusával vegyítve, és a kor szellemének megfelelően átalakítva. 2014-ben a népi divatot kombinálták a 70-es évek bohém csillogásával, amitől egy könnyed eleganciával és mesebeli elemekkel fűszerezett stílus született. A stílusra jellemző a túldíszítettség, a természet közeli anyagok használata és a vibráló szín együttesek.

A népi viselet a kifutókon a 60-as években került reflektorfénybe. 1976-ban Yves Saint Laurent hatalmas sikert aratott, amikor népviseleteket mutatott be a saját szemszögéből. A magyar kalocsai hímzés, mely a 20. század első harmadától igen színessé vált, szintén egyre népszerűbb az egész világon. Két éve szintén hatalmas siker lett az ausztrál fashion weeken Alice McCall  2012/2013-as tavaszi–nyári kollekciója, melyet kalocsai népi motívumok inspiráltak. Még a legnagyobb divatlapok is beszámoltak arról, hogy a híres tervező magyar motívumokat használt fel.’

 (forrás: Lafemme.hu)

Többször is találkozhatunk matyó vagy kalocsai hímzéssel díszített, a legújabb trendeknek megfelelő ruhákban szereplő sztárok képeivel, sőt nem is beszélve, a már elhíresült Jenson Button Forma 1-es pilóta kalocsai motívumokkal ékesített overálljáról, mely nagy hírnévnek örvend. Én erről konkrétan egy 9. osztályos tanulótól értesültem, amikor népművészettel kapcsolatos gyűjtőfeladatot kaptak.

Nézzük meg mi a trend ma Magyarországon!

A divatbemutatók kifutóin szereplő modellek olyanok, mint akik egy régi népmesegyűjtemény oldalairól sorakoznának fel. A népviselet nem számít újdonságnak, messzire nyúlnak vissza gyökerei az időben. Mindig is szívesen mutatták meg az emberek a hagyományaikat és szokásaikat egyetlen sajátos öltözetbe sűrítve az egész világon.

  „ A hímzéssel készült ruhákkal egy olyan hagyományt elevenítünk fel és egy olyan hungarikumot mutatunk a világnak, amely 150 éve meghatározó szerepet játszik Magyarország történetében. Ezzel a kollekcióval újra divatba hozhatjuk, ezáltal életben tarthatjuk nemzetünk örökségét, a hímzést és csipkeverést. Ezzel akár kedvet teremtünk a fiatalok számára egy majdnem elfeledett szakmához – mondta el a Sugarbird showroom-jában tartott sajtóbemutatón Jagasics Hedvig, a márka alapító-tulajdonosa.”(forrás: Retikül)

Újraálmodott népviselet a Vajdában:

A feladatban szabadon választott ruha, vagy egyéb kiegészítőket kellett a mai modern divatba illeszkedő módon népművészeti motívumokkal felöltöztetni. A 11-es diákok ezt a szabadságot kihasználva igen széles spektrumát dolgozták ki, ennek a trendnek megfelelően a tárgykultúra területén belül. Láthatunk táskát, sportcipőt, ékszereket, farmer ruhát, blúzokat, bőrdzsekit, a fiúk körében népszerű pólókat és még egy aktualitást: szájmaszkot. Természetesen lehetőségként felkínáltam nekik, ha már úgyis  otthon vannak, amennyiben van kedvük, készítsék el ténylegesen valamelyik ruhadarabra applikálva  a kiválasztott motívumot. Nagy örömömre szolgált a beküldött képek átnézésekor látva, ketten ténylegesen el is készítették: pólóra rajzolták vagy festették a népművészeti mintákat.

"A hagyomány formái változhatnak, de lényege ugyanaz marad, amíg él a nép, amelynek lelkét kifejezi.

S eljön az idő, amikor a művelt réteg a néptől átvett hagyományt új, művészi formába öntve újra átadhatja a nemzeti közösségnek, a nemzetté vált népnek." - Kodály Zoltán

A népművészetnek milyen szerep jut a modern lakberendezésben?

A magyar népművészet eredetiségét megőrizve, egyedülálló módon gazdag formavilágával és változatos, színes díszítőelemeivel, melyeket a természet világából emelt át növény és állat motívumok stilizálásával, kiválóan alkalmas arra, hogy a mai modern lakberendezés szerves részévé váljon.

 

A növényi motívumok közül a tulipán, a rózsa, a szegfű és a gránátalma mellett a z életfa szimbólumoké a főszerep. Ezek elemei beleszövődnek a különböző lakástextilíákba, a tapéták indásan kanyargó mintáiba, vagy belevésődnek székek, szekrények és egyéb bútorok felületébe. Felelhető megjelenésük apróbb kiegészítő tárgyak formájában, akár egy régi tükörként, vagy vázaként is.

Forma és színvariációik számtalan alakban vannak jelen az ultramodern lakberendezés és belsőépítészet berkein belül.

A nappali és a háló enteriőrjében célszerű népművészeti elemekkel díszíteni és igazán egyedivé varázsolni környezetünket kispárnák, terítők, vagy horgolt csipkeanyagok segítségével.

 

Miként dolgoznak a bútortervező designerek nálunk?

Ehhez kapcsolodó feladatként a mai modern vonalvezetésű kanapékra kellett stilizált népművészeti motívumot applikálni, akár számítógépes technikával, akár hagyományos módon: ceruzával papírra vetve. Tehát kiválasztott népi motívumból több lépésben egyszerűsítve és modernizálva egy új díszítő elemet alkotni. –Ezekből a jól sikerült munkákból láthatunk válogatást.

Pályázati siker

Ha már népművészetnél tartunk: végzős diákom, Borbély Laura egyik díjnyertes alkotásán a sok közül, amelyet a Trianoni békediktátum 100. évfordulójának alkalmából hirdettek meg, szintén népművészeti virágmotívumokkal teleszőtt termőföldet láthatunk, visszautalva a minták gyökereire. Az alkotás a színvilág leredukálásával is megtartotta döbbenetes szépségét.

Murányi Viktória, szaktanár

 

 • 001
 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
 • 009
 • 010
 • 011
 • 013
 • 015
 • 016
 • 017
 • 018
 • 019
 • 020
 • 021
 • 022
 • 023
 • 024
 • 025

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen