Adj nekünk mégis segítséget az ellenség ellen, mert az emberi segítség mit sem ér! (Zsolt 60,13)

De hűséges az Úr, aki megerősít titeket, és megőriz a gonosztól. (2Thessz 3,3)

Örömtánc a Vajdában

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban 2021. május 28-án a nagyszünetben megszólalt a zene a díszudvarban. Kovács Krisztina, a Babilon TSE vezetője egy koreográfiát tanított a dél-afrikai Master KG és Nomcembo Jerusalema című számára. A köztudottan az egész világot meghódító zenéhez kapcsolódó tánclépésekre több mint két osztálynyi tanuló vállalkozott.

A 6 hónapos online tanulás után a közösségtől elszokott diákok kezdetben bátortalanul, majd egyre felszabadultabban követték az utasításokat és perdültek táncra. Az afrikai eredetű zene üzenete megmutatni a boldogságot, hogy az élet szép még a pandémia idején is.

Bővebben ...

Pálya-orienteering cserkészekkel

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói 2021. május 27-én a Magyar Cserkészszövetség önismereti-pályaorientációs programjában vehettek részt. A 6 hónapos online oktatás után a fő cél a közösségépítés volt, a jelenléti oktatásba való visszatérés segítése.

Az elmúlt időszakban a szokásos közösségi programok, mint a diáknap, szalagavató, osztálykirándulások és egyéb iskolai rendezvények a vírushelyzet miatt elmaradtak. A diákok csak szűk baráti körben találkoztak, illetve az online térben tarthatták a kapcsolatot. Akadtak olyan tanulók, akik teljesen a közösség peremére szorultak, szinte egyik társukkal sem kommunikáltak, ezért is jelentkeztünk a cserkészszövetség felhívására.

 A szabadtéri pályaorientációs- önismereti program célcsoportja a 15-19 éves korosztály, tartalmi kerete az MBTI-személyiségtipológia. A játék időtartama egy résztvevő számára 2-3 óra volt.

Bővebben ...

Kiemelés szerepe a fotókon

Korábbi órákon foglalkozunk a színek telítettségével és hőfokával. Gondolom, most már érthető, mennyire befolyásolják a színek a hőérzetünket, hangulatunkat, közérzetünket. Ha egymás mellé helyezünk telített és telítetlen színű fotókat, a különbség szembeötlő. A telített színekkel megjelenített képen sokkal intenzívebben hatnak ránk a felületek, mint a fekete-fehér párján. A különböző vizuális művészeti ágakban, mint a reklámgrafika, fotóművészet, vagy filmművészet terén is rendszeren alkalmazzák a főbb elemek kontrasztokkal történő kiemelését.
A fotózás hatalmas változásokon ment keresztül megjelenése óta. A fekete-fehér fotók meg tudták állni a helyüket mind a mai napig. A technikai újításoknak köszönhetően lehetővé vált a színes fotózás elterjedése, ennek ellenére a fekete-fehér fotózás a mai napig különleges helyet foglal el: vélhetően sohasem mennek ki a divatból. A fekete-fehér fotók csak abban az esetben alkalmazhatók, ha annak a színes változatából tartalmilag már nem tudnánk többet kihozni. Mire kell figyelni?

Bővebben ...

Rendkívüli érettségi, immár rutinnal…

Az idei érettségi vizsgák ismét rendkívüli szabályokkal zajlanak. Külön kormányrendelet szabályozza a szokásostól eltérő teendőket. A legfontosabb szabály, hogy minden tantárgy írásbeli vizsgája lebonyolításra kerül, a szóbeli vizsgák viszont kevés kivételtől eltekintve elmaradnak.

Az írásbeli vizsgák megkezdődtek, intézményünkben 73 végzős vizsgái zajlanak a napokban. A középszintű vizsgák az iskolában, az emelt szintű vizsgák pedig Orosházán, illetve Békéscsabán kerülnek lebonyolításra. A vizsgákon a járványügyi szabályok betartása kötelező. Belépéskor kézfertőtlenítés, hőmérséklet ellenőrzés. Tanárok számára végig kötelező a maszk viselése, a vizsgázók számára csak ajánlott. A távolságtartás biztosítására a vizsga előtt és közben is ügyelni kell, így egy teremben maximum 9 vizsgázó került elhelyezésre. A vizsgát alapos fertőtlenítés és takarítás előzte meg, amit minden nap, a vizsgák között megismétlünk.

Bővebben ...

Textúrák

A textúra a művészet egyik eleme, kétdimenziós munkában, például a festészetben utalhat egy darab vizuális "érzésére".
A textúrát az adott felület tapintható minőségeként értelmezhetjük. Az érintés során tapasztalhatunk kellemes, érdes, vagy egyszerűen csak ismerős érzéseket is. A művészek ezt az ismeretet arra használják, hogy érzelmi válaszokat váltsanak ki olyan emberektől, akik megtekintik műveiket. A textúra számos művészeti alkotásban alapvető elemként van jelen, akár a szobrászatra, festészetre, grafikára, vagy kerámiára gondolunk. Ami talán kevesekben ötlött fel mostanáig: miként festhetünk meg egy sziklát valósághűen?

Bővebben ...

Megérkeztek a végleges felvételi eredmények

Tisztelt Szülők!
Kedves Leendő Vajdás Diákok!
 
Megszülettek a végleges felvételi eredmények. Iskolánkba 85 diák nyert felvételt az induló három 9. osztályba. A névre szóló kiértesítést és a további teendőkkkel kapcsolatos tájékoztatást az általános iskolákba juttatjuk el elektronikus formában. Ők fogják továbbítani a tanulók felé.

Bővebben ...

Akikre (mi is) büszkék vagyunk

A helyi sajtót olvasva gyakran találkozok volt tanítványink egyetemi sikereikkel kapcsolatos cikkekkel. Mindig örömmel és büszkeséggel tölt el: Ők a Mi tanítványaink voltak!

Legutoljára Seres Lászlóról írt érdekes cikkre figyeltem fel: Ösztöndíjat ösztöndíj után nyer. Az ösztöndíjak sora már a gimnáziumi évek alatt kezdődött, ugyanis Laci elnyerte a Szarvasért Alapítvány felsőoktatásban történő iskolakezdési támogatását. A támogatás jó helyre került, hiszen a Vajda-díjas Laci azóta is jeles eredményeket produkál a Szegedi Tudományegyetem Kémia szakán.  A BSc befejezése után a mesterképzést a gyógyszerkutató vegyész szakirányban folytatja, majd tervei között szerepel a doktori iskola elvégzése is. Az egyetemi évek alatt bekapcsolódott egy kutatócsoportba, ahol immáron harmadik alkalommal nyerte el a Szegedi Tudományegyetem Sóti József Tehetségekért Alapítvány Kuratóriumának Díját.

Bővebben ...

Tornaterem bővítés folyamatban

Évek óta visszatérő probléma iskolánkban a párhuzamosan zajló testnevelés órák megtartása. Jó idő esetén természetesen megoldás a sportudvar, de rossz időben és télen komoly gondot jelent a helyhiány. A tornaterem mérete miatt a megosztott teremhasználat nem lehetséges, így évek óta maradt a „folyosózás”.

Tavaly tavasszal sikerült egy nagyobb összegű támogatást kapnunk fenntartónktól, a Magyarországi Evangélikus Egyháztól a tornaterem bővítésére. Mivel az iskola épülete önkormányzati tulajdon, a beruházás elején a tulajdonos hozzájárulását kértük, és kaptuk meg. Így tavaly ősszel a tervezési és engedélyezési eljárások lezárása után szerződést kötöttünk az Integrál Zrt-vel, és februárban megkezdődött az építkezés.

Bővebben ...

„ A dolgok változnak, a vers örök.” – József Attila

Vegyél a kezedbe egy szép verset, olvasd el többször is, a szép szavak gazdagítsanak téged! A legtöbb ember – azt mondják – 2-3000 szót használ. Arany János közel 60 000 szót használt fel a műveiben, 60 000-t! Hát akkor érdemes Arany Jánost olvasni? József Attilát? Ady Endrét? Persze hogy érdemes, mert akkor tanulsz, gazdagodsz!…”

(Böjte Csaba)

Bővebben ...

Országos sikerű pályamunka: Trianon 100

2020. június 3-án érkezett a felhívás, melyben a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma pályázatot hirdetett az evangélikus nevelési–oktatási intézmények tanulói és gyülekezetei részére a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

A pályázaton az evangélikus fenntartásban lévő intézmények tanulói, az evangélikus gyülekezethez tartozó tanulók (bármely iskola tanulói), a magyarországi és külhoni evangélikus egyházak egyházközségei vehettek részt. A tanulók számára sok lehetőséget kínáltak a pályázat kiírói, a téma lehetett:

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen