Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, és méltóságod fiaikon! (Zsolt 90,16)

Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? (Mt 6,26)

Újabb kincsekkel gazdagodott iskolai gyűjteményünk

Iskolánkban, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban nagy gondot fordítunk a hagyományok ápolására, a múlt emlékeinek megőrzésére. Így mindig nagy öröm számunkra, ha újabb iskolatörténeti emlékek kerülnek elő. Néhány napja nagyon értékes ajándékokat kaptunk.

Dr. Szabó Ferenctől érkezett levél, amelyben több dokumentumot juttatott el hozzánk. Iskolánkkal frissen végzett tanárként került kapcsolatba, amikor egy éven át a szarvasi gimnáziumban tanított. Későbbi pályája más irányba terelte, megyei múzeumigazgatóként vonult nyugdíjba. Nem szakadt el teljesen a Vajdától, hiszen az Öregdiákok Baráti Körének tevékenységét is figyelemmel kíséri.

Bővebben...

Megemlékezés a március 15-i eseményekről

2019. március 14-én emlékeztünk meg iskolánkban az 1848/1849-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepi műsort hagyományainkhoz híven a 10. osztályosok adják. Ebben az évben a 10.B osztály tanulói és magyartanáruk, dr. Lengyel Albertné készítette a színvonalas irodalmi megemlékezést. Versek, dalok hangzottak el a márciusi eseményekről. A műsorban életre keltek a 48-as szabadságharc hősei a dicső napokban. A háttérben korhű képek alapján követhettük nyomon az eseményeket. A megemlékezést követően megkoszorúztuk az iskola előtt álló Petőfi szobrot.

Bővebben...

Március idusa – 20 éve együtt a dévaiakkal

A Rákóczi Szövetség támogatásával az idei tanévben 52 diák vehetett részt tanulmányi kiránduláson a romániai Déva városában. A 9. évfolyamos tanulók és kísérőik három napot tölthettek együtt a dél-erdélyi városban és környékén, az út során megismerve néhányat a magyar történelem nevezetes helyei közül is. Az utazás legfontosabb része azonban a március 15-i megemlékezéseken való részvételünk volt, hiszen a kisebbségben élő magyarság mindig örömmel veszi, ha az anyaországbeliekkel együtt emlékezhet a forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire.

Bővebben...

A negyedik a ráadás

Már hagyománnyá vált, hogy tavasszal a tanítványaimmal egy délutánt a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban töltünk. Így lett ez a negyedik alkalom, mivel már az alsó tagozat utolsó éveit tapossuk együtt a gyerekekkel.

Az írásaik elárulják, hogyan érezték magukat a „kis törpék” ezen a szerdai délután!

„ Voltunk már sokszor az Öveges laborban,  ez volt a negyedik.” - Natasa

Bővebben...

A Rákóczi Szövetség Vezetői Fórumán jártunk

2019. március 1-én pénteken késő délután vette kezdetét a Rákóczi Szövetség Középiskolás Vezetői Fóruma Budapesten. Iskolánkból két tanuló, Seregélyes Viktória 11. C és Hortobágyi Kata 10. A osztályos tanuló képviselte iskolánkat Janurik Viktória tanárnő kíséretével. Seregélyes Viktória a szövetség iskolai szervezetének titkára, míg Kata most csatlakozott a pártoló diákok népes csapatához.

Ezen a hétvégén a Kárpát-medence 100 középiskolájából jöttek el diákok kísérő tanáraikkal. Így összesen rekord mennyiségű, 300 fő vett részt ezen a rendezvényen. A vezetőképző hétvégék célja a fiatalok megismertetése a szövetség munkájával és nem utolsó sorban az, hogy a gyerekek ismerősöket és barátokat szerezzenek határon túl és határon innen. Jó volt látni, hogy ezúttal is mennyire nyitottan és jókedvűen vettek részt a közösségi programokon.

Pénteken a megnyitót követően „Szomszédaink a magyarok- Kárpátalja” című dokumentumfilmet néztük meg premier előtt, Magyarországon szinte elsőként. Ezután az alkotókkal, Záborszki Ákosrendezővel és Galán Angéla műsorvezetővel beszélgettünk a film elkészítésének körülményeiről. Ők a legemlékezetesebb pillanatokat emelték ki. Céljuk az volt a filmmel, hogy a hazánktól elcsatolt Kárpátaljai területen élők küzdelmét mutassák be szépítés nélkül egy kicsit könnyedebb stílusban, mégis hiteles módon.

Bővebben...

Was ist typisch schweizerisch? Natürlich Fondue…

avagy:  Mit is esznek a svájciak a legszívesebben?

A 10.A  osztály német tananyaga az utóbbi hetekben a nemzetközi konyha volt.  Több órán keresztül arról olvastunk, beszélgettünk természetesen németül, mit esznek, isznak legszívesebben a körülöttünk élő országok lakói. A németek a Bratwurstot, az olaszok a pizzát, spagettit, a franciák a baguettet, a magyarok a pörköltet, töltött káposztát részesítik előnyben. A svájciak kedvence a fondue. Készítik különböző sajtokból, csokoládéból. Mi a csokisat választottuk. A témánk lezárása után úgy döntöttünk, tartunk egy projektórát, ahol mi is megízleljük, milyen is a svájci csokiból készült igazi fondue és hogyan is készítik.

Bővebben...

Két Vajdás kitüntetett a Szarvas Város Baráti Körének Red & Black bálján

2019. február 23-án 37. alkalommal rendezte meg Szarvas Város Baráti Köre éves farsangi bálját, ahol megjutalmazza azokat a tehetséges szarvasiakat, akik valamilyen területen kimagasló teljesítményt nyújtottak. Az idén 19 jelölés érkezett, és hatan kapták meg a kimagasló munkájukért járó kitüntetést.

Nagyon büszkék lehetünk, mert a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium két tanulója, Oborzil Anna és Jelen Ákos is részesült a Baráti kör elismerésében. Anna és Ákos kimagasló tanulmányi munkájukért és kiemelkedő sporttevékenységükért „Szarvasért” emléklapot kaptak.

Mindketten iskolánk 12.A osztályos tanulói. A négy év során nagy szorgalommal végezték iskolai feladataikat, és mindig példamutató magatartásúak voltak. Tanulmányaik mellett mindketten zenélnek, és középfokú nyelvvizsgát is szereztek.

Bővebben...

A nyári Acorncamp angol ifi tábor előtalálkozóján jártunk

Egy remek hangulatú estét töltöttünk Orosházán, ahol ráhangolódhattunk a Bonyhádon megrendezésre kerülő nyári Acorncamp angol nyelvű hittantáborára. Már több éve zajlik ez a táboroztatás és egyre nagyobb a fiatalok lelkesedése. Így egy este erejéig mi is csatlakoztunk az orosházi diákokhoz, hogy felelevenítsük, illetve megidézzük a nyári tábor hangulatát.

A péntek esti programból nem maradhatott ki a játékos feladatok mellett a főzőbajnokság sem! A hétvégi téma ráhangolódásaként pedig a bevezető tanítás a leprás meggyógyítása volt, amit kötetlen beszélgetés követett süti és angol tea mellett a hangulatosan megvilágított teremben.

Bővebben...

Reál hét a Vajdában

Iskolánkban hagyományosan februárban kerül megrendezésre az a tematikus hét, amelynek során a reál tudományokhoz kapcsolódó programokat szervezünk.

Az idén február 11. és 16. között zajlottak az események. Bár már a hetet megelőzően egy „előprogram” is történt, amelynek során két csoportunk látogatást tett a kecskeméti Mercedes gyárban. Az ott látott és hallott érdekességek mellett azért is hasznos volt az utazás, hiszen a továbbtanulás egyik formájának, a duális képzésnek egyik színtere lehet a vállalat. A kiránduláson iskolánk 11. és 12. évfolyamos diákjai vettek részt.

A programok zöme azonban a hétfő és szombat közötti időszakra összpontosult. Most sem maradhatott ki az egykori vajdás diákokkal való találkozás. Hétfőn két volt diákunkat köszönthettük.

Elsőként Győri Imre kohómérnök, sikeres cégvezető tartott előadást a reál érdeklődésű tanulóknak. Megtudhattuk tőle, hogy manapság mivel foglalkozik egy kohómérnök, hogyan alakult át ez a szakma a képzeletünkben meglévő ismeretekhez képest. Bemutatta az általa vezetett cég termékeit.

Bővebben...

A meteorológia dilemmái: káosz vagy kiszámíthatóság?

2019. február 15-én a Reál Hét keretében került sor dr. Kovács Attila előadására. Előadónk egyetemi adjunktus, a SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékéről érkezett.

Az előadás címe sokak érdeklődését felkeltette, a meteorológiai előrejelzések megbízhatóságáról mindannyiunknak vannak tapasztalatai. Az előadó az időjárási elemek mérését mutatta be először. Megismerkedhettünk a különböző műszerekkel, azok térbeli elhelyezkedéséről, a mérések idejéről, az adatok világméretű gyűjtéséről. Megtudtuk azt is, hogy az adatok segítségével készülő modellek komoly matematika egyenletek megoldásával születnek, amihez nagy teljesítményű számítógépek szükségesek. Az elkészült előrejelzéseket nagy tapasztalattal rendelkező meteorológusok értékelik ki, gyakran felülbírálva a számítógépek által elkészített előrejelzéseket. Időjárásunk nehezen jelezhető előre! Bizonyos időjárási helyzeteket, mint pl. a köd vagy a záporeső szinte lehetetlen előre jelezni; térben és időben oly változatosan vagy gyorsan alakulhatnak ki. A meteorológiai előrejelzések legfeljebb 3-4 napra tudnak megbízható adatokat szolgáltatni, 8-10 napon túl pedig már csak a több évtizedes megfigyelések átlagaiból következtetnek. Sokat fejlődött a meteorológiai előrejelzés az utóbbi évtizedekben, de még rövidtávon is előfordulhatnak tévedések.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen