Istennél van segítségem és dicsőségem… (Zsolt 62,8)

Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. (Mt 5,11)

Partneriskolai megállapodást kötött a Vajda a Ludovikával

Ludovika Partneriskola Programot indított a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely eddig több mint harminc középiskolával kötött együttműködési megállapodást. Ez a szakmai együttműködés mellett arra is lehetőséget ad, hogy a fiatal középiskolások megismerjék az egyetem képzéseit, az itt zajló oktatást és a mindennapi életet, és bekapcsolódhassanak majd az oktatói és hallgatói életbe. A középiskolák tanulói számára nyílt napokat, nyílt órákat szervez az egyetem, valamint rendszeresen tájékoztató anyagokat küld partneriskolái számára az egyetemi rendezvényekről. Mi pedig meghívjuk iskolánkba az egyetemen tanuló volt diákjainkat, hogy mondják el személyes tapasztalataikat az egyetemen tapasztaltakról. Népszerűsítjük az egyetemet, tájékoztatjuk diákjainkat az egyetem programjairól.

Bővebben...

Grúzia, avagy Georgia

Pénteken Dr. Szabó Géza (PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetet Turisztika tanszék – tanszékvezető egyetemi docens) előadását hallhattuk Grúziáról. Jobban mondva Georgiáról, világosított fel bennünket az előadó, mert az orosz  kommunista időkben elterjedt általunk jobban ismert elnevezést a helyiek nem igen kedvelik, ezért is változtatták meg. Az előadásban megismerhettük a legfontosabb történeti területi vonatkozásokat, az ország területi problémáit és veszteségeit. Feltárultak az előadó által bejárt terület természet földrajzi jellemzői is.

Bővebben...

Kutatóiskola 2.0 - új program indul a Vajdában

A reál hét ismét izgalmas programokat kínált a természettudományok iránt érdeklődő diákok számára. Csütörtökön mindjárt kettőt is.

Iskolánk az elmúlt években bekapcsolódott a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolai programjába. Ebben a tanévben diákjaink Molnár Béla vezetésével ismét sikerrel pályáztak - Mendöl 115 - Szarvas településföldrajzának vizsgálata 2020 címmel. Ennek kapcsán került sor a szegedi egyetem kis küldöttségének előadására. Az említett pályázatban komoly szerepe lehet a geo- illetve térinformatikának. Az előadásban Dr. Mucsi László dékán mutatta be a kutatás új útjait, melyekben a műholdas adatszolgáltatásnak, képeknek van döntő szerepe.

Bővebben...

Kirándulás Paksra

2020. február 19. reggelén közel 30 vállalkozó szellemű 11. és 12. évfolyamos diák vágott neki a várva várt paksi kirándulásnak. Zoli bácsi valamint Zsolt bácsi miután gondosan leellenőrizték a létszámot, kezdetét is vehette a 2,5 órás busz út.

 Mivel ahogy mondani szokás: „Jó társaságban gyorsan telik az idő”, így szinte észrevétlenül megérkeztünk a paksi atomerőmű épületéhez. Az első állomásunk egy kiállításhoz vezetett, ahol lényegében megtudtuk, hogyan is működik maga az erőmű, mennyi energiát termel, mik az előnyei és mik a veszélyei. Amellett, hogy a fizika és kémia rejtelmeibe  belemerültünk, egy bátor jelentkezőnek volt lehetősége kipróbálni egy szobakerékpárt. Ezt a biciklit azonban nem a szó hétköznapi értelmében kell érteni, ugyanis ez az eszköz tekerés közben energiát is termel. A feladatunk az volt, hogy elérjük az energia termelésének azon szintjét, hogy a tekerésünkkel egy porszívót is üzemeltetni tudjunk. Sokunk közül egyedül Bendegúz merte elfogadni a kihívást, de időközben rá kellett jönnünk, hogy az általa kifejtett erő „csak” egy számítógép működtetéséhez elegendő.

Bővebben...

„Nemrég voltam vajdás diák”

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban 2020. február 17-22. között zajlik a Reál hét. Az előző évekhez hasonlóan az idei programok között is több olyan volt, melynek előadója egykori diákunk volt. Nagy öröm őket viszontlátni, a mai diákok számára pedig példát mutatnak elért eredményeikkel.

Február 17-én Rába István volt vendégünk, aki jelenleg az ELTE mesterképzésén folytatja tanulmányait, hidrogeológus lesz. Az előző évben elnyert Kutatóiskolai pályázatunk végrehajtásában nagy segítségünkre volt, irányításával végeztük a vízminőség vizsgálati feladatokat. A hétfői előadás az eddigi eredményekről szólt, a tanulmány elismerést kapott az Országos Diákköri Konferencián. István a vízminták gyűjtését, vizsgálatát tovább folytatja, ebből írja majd szakdolgozatát.

Bővebben...

Fotópályázattal és kiállítással emlékeztünk Diós Kristófra

A múlt tanév végén hirdette meg a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium volt tanulója, a tragikus körülmények között elhunyt Diós Kristóf emlékére és tiszteletére az Evangélikus Középiskolák Országos Diós Kristóf Természetfotó Pályázatát. Kristóf 2013-ban érettségizett a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban, majd a Szegedi Tudományegyetemen végzett biológia szakon. Nagyszerű természetfotóival több országos és nemzetközi versenyen ért el eredményeket. 2014-ben Az Év Természetfotósa különdíjasa, 2017-ben és 2018-ban Az Év Természetfotósa I. helyezettje. Rövid, de eredményes életét, barátságos személyiségét intézményünk egy állandó kiállítással őrzi, ami az iskola épületében tekinthető meg.

A pályázatra olyan alkotásokat vártunk, melyek a természet nagyságát, időtlenségét, apró meglepetéseit tárják a közönség elé.

Bővebben...

Egy kis segítség az ebeknek…

Iskolánk az idén is szervezett adománygyűjtést Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyái számára.

Az elmúlt hónapban a porta előtt hagyhatták adományaikat diáktársaink. Szép számban gyűlt száraz táp, konzerv, pokróc és vitamin az árva kutyák számára. Az adományokat kedden el is vittük a telepre, ahol a kutyák nagyon barátságos fogadtatásban részesítettek bennünket.

Bővebben...

Kirándulás a fáraók földjére

A világhíressé lett Tutanhamon fáraó sírjának kapui nyíltak meg a gyerekek előtt a budapesti Király utcai Komplexben.

A kiállítás megtekintése előtt egy kis városnézésre is jutott idő. Ellátogatottunk a Hősök terére, ahol megtekintettük a teret körülvevő szoboregyüttest, középen a Hét vezérrel a Millenniumi emlékművet, majd elsétáltunk a Városligetbe.

Itt láttuk Vajdahunyad várát, „megismerkedtünk” Anonymussal, megnéztük a Jáki templom kapuzatának hű mását, majd elsétáltunk a kiállítás helyszínére.

A kiállításra 43- an kerekedtünk fel. A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával karöltve indultunk el a nagy felfedezésre!

Az iskolánkból 22 tanuló és 2 pedagógus indult el, hogy részese legyen ennek az élménynek.

Bővebben...

Kísérleteztünk a szegedi gyógyszerész karon

Iskolánk idén is lehetőséget kapott arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán részt vegyen egy laborfoglalkozáson.

Így januárban az Öregdiákok támogatásával el is jutottunk Szegedre, és részt vettünk egy laborgyakorlaton az Egyetem egyik hallgatói laborjában.

A gyakorlatot Szakonyi Gerda, a gyógyszeranalitikai intézet docense tartotta számunkra.

Bővebben...

A magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc 1823. 01.21 – én pontot tett a Hymnusz című költeményének végére. 1989 óta ünnepeljük meg ezt a napot.

A mű eredeti kéziratát Kölcsey saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi. A Himnuszt a Nemzeti Színház mutatta be 1844 – ben, azonban csak 1903 – ban lett az ország törvényileg elfogadott himnusza.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak.

E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, a pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen