A nyomorúság kohójában próbára tettelek. (Ézs 48,10b)

Boldogok vagytok, amikor gyűlölnek titeket az emberek, és amikor kiközösítenek, gyaláznak benneteket, és kitörlik neveteket mint gonosz nevet, az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon, és ujjongjatok! Íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben... (Lk 6,22–23)

Tornaterem bővítés folyamatban

Évek óta visszatérő probléma iskolánkban a párhuzamosan zajló testnevelés órák megtartása. Jó idő esetén természetesen megoldás a sportudvar, de rossz időben és télen komoly gondot jelent a helyhiány. A tornaterem mérete miatt a megosztott teremhasználat nem lehetséges, így évek óta maradt a „folyosózás”.

Tavaly tavasszal sikerült egy nagyobb összegű támogatást kapnunk fenntartónktól, a Magyarországi Evangélikus Egyháztól a tornaterem bővítésére. Mivel az iskola épülete önkormányzati tulajdon, a beruházás elején a tulajdonos hozzájárulását kértük, és kaptuk meg. Így tavaly ősszel a tervezési és engedélyezési eljárások lezárása után szerződést kötöttünk az Integrál Zrt-vel, és februárban megkezdődött az építkezés.

Bővebben ...

„ A dolgok változnak, a vers örök.” – József Attila

Vegyél a kezedbe egy szép verset, olvasd el többször is, a szép szavak gazdagítsanak téged! A legtöbb ember – azt mondják – 2-3000 szót használ. Arany János közel 60 000 szót használt fel a műveiben, 60 000-t! Hát akkor érdemes Arany Jánost olvasni? József Attilát? Ady Endrét? Persze hogy érdemes, mert akkor tanulsz, gazdagodsz!…”

(Böjte Csaba)

Bővebben ...

Országos sikerű pályamunka: Trianon 100

2020. június 3-án érkezett a felhívás, melyben a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma pályázatot hirdetett az evangélikus nevelési–oktatási intézmények tanulói és gyülekezetei részére a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

A pályázaton az evangélikus fenntartásban lévő intézmények tanulói, az evangélikus gyülekezethez tartozó tanulók (bármely iskola tanulói), a magyarországi és külhoni evangélikus egyházak egyházközségei vehettek részt. A tanulók számára sok lehetőséget kínáltak a pályázat kiírói, a téma lehetett:

Bővebben ...

Apróságok körülöttünk-tavaszköszöntő

Újabb diákfotók kerültek elő a gyűjteményből, ezúttal növények-gombák- állatok váltak modellekké a fényképeken. Milyen témák foglalkoztatják a tanulókat szabadidejükben? Meglepően sokan a természetfotózásban lelik örömüket. A lentebb közölt fotókon is láthatjuk, mennyi szépséges virágzó fát, vadvirágos mezőket, vagy fűben megbúvó gombákat fedeznek fel egy-egy séta, kirándulás közben. Igazi kis természetbúvárok, akik egy kis aprócska pitypang, vagy besárgult falevél mentén elhaladva is témát látnak a jelenségben. Nem maradhat el az éppen felröppenő madarak, a fürdőző kacsák, vagy házi kedvencek megörökítése sem. Egyre kellemesebb időjárás elé nézünk, ami kicsalogatja az embereket otthonaikból: itt a tavasz, készülhetnek az újabb fotók a természet csodáiról!

Bővebben ...

Digitális munkarend Szabadság! Vagy mégsem?

 Részletek a 10.B osztály fogalmazásaiból: 

„Az online oktatás 2020 márciusában kezdődött el. Nagyon szórakoztatónak indult, és az iskolában a tanárok mindent megtettek azért, hogy a tanórák érdekesek és szórakoztatóak legyenek.

Novemberben, amikor újra az online oktatásra tértünk, már nem mindenki volt olyan elragadtatott és vidám.

Idővel mindenki belátta, hogy nem könnyű így tanulni. A bezártság és a mozgáshiány mindenkit megvisel.” (CzLl) 

Bővebben ...

Falvak, várak fotókon

Korábbi nyaralások, utazások szép emlékei sorakoznak fel diákok által fényképezett képeken. Örömmel látom, milyen ügyesen közelítik meg a téma megörökítését, ami nem csak a fotó készítőjének nyújthat vizuális élményt. Egy fénykép akkor sikerül igazán jól, ha másoknak is megmutathatjuk ugyanazt a csodát, amit mi saját szemünkkel láthattunk és ez a szemlélőben is kellemes benyomást kelt. Ezeken a képeken nem csupán Szarvas gyönyörű, nevezetes helyeit láthatjuk viszont, hanem Erdély és Nyugat-Európa néhány híres, ódon várát, városrészletét is.

Bővebben ...

Rendhagyó megemlékezés az 1848-as forradalomról

Iskolánkban minden évben az 1848. március 15-ei forradalom és szabadságharc tiszteletére a 10. évfolyam egyik osztálya állítja össze az emlékműsort, amit ünnepélyes keretek között adnak elő. Ebben a rendkívüli helyzetben az ünnepség lebonyolítása több akadályba is ütközött volna. A 10.B osztály azonban jól alkalmazkodott a körülményekhez.

Egy online irodalomóra keretében az osztályfőnökünk, Dr. Laukóné Adamik Edit néni fejéből kipattant az a remek ötlet, hogy mi lenne, ha idén nem a megszokott módon folyna az ünnepség. Ebben a kényszerhelyzetben, amikor mindenki úgyis a számítógép, illetve laptop elé lett száműzve, összeállíthatnánk egy 1848. március 15-ével kapcsolatos kvízt.

Bővebben ...

Vizek mentén

Természetfotó sorozatunkat folytatva a most következő fényképválogatás a legkedveltebb üdülőhelyekről származnak. Szarvas és környékéről indulva egészen a szépséges Duna-kanyarig, sőt tengerek vizéig juthatunk el képzeletben a képek segítségével. Láthatjuk, ha másként most nem is, csodás fotókon a mi tengerünket, a Balatont, remélve, hamarosan újra napozhatunk hűsítő habjainál.

Érdekességként nézzék meg Vámosi Gergő drón videóját, ami itt a Kőrös mentén készült és jelenlegi helyzetét mutatja be  az árhullámnak, biztonságos madártávlatból felmérve e vidéket.

Bővebben ...

EU-s táblák nyomában

Az idei Reál hét egyik legsikeresebb kihívásának a pályázati támogatásokat igazoló táblák felkutatása bizonyult.

A feladat mindössze annyi volt, hogy a városban járva a diákok fedezzék fel ezeket, minél többet gyűjtsenek be. Mint az egész heti programnak, ennek is az volt az alapgondolata, hogy mindenképpen szabad levegőre csaljuk a diákokat. Nyilván az 5 helyszín után beígért matek kisötös is csalogató volt, de a beküldött fotók nagy száma azt mutatja, hogy a legtöbben nem álltak meg a kötelező feladat teljesítésénél, hanem hajtottak a pontokért.

Bővebben ...

Erdők mélyén, búzaföldeken

A fényképek lehetővé teszik számunkra az elmúlt nyaralások, kirándulások egy-egy szeletkéjének, pillanatának megőrzését. Diákszemmel nézhetjük végig, milyen természeti szépségek érintik meg lelküket, hozzák elénk néhány percre a korábbi élményképeket. Folytatva a természetfotók bemutatását, most hol színes, megnyugtató erdők fái között találjuk magunkat, hol magas hegyek tetején állva fedezhetjük fel a csodás panorámát, vagy éppen a síkvidék hangulatos képében gyönyörködhetünk e fotók révén.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen