Sírva jönnek, és fohászkodnak, miközben vezetem őket; folyóvizekhez vezetem egyenes úton, amelyen nem botladoznak. Mert atyja vagyok Izráelnek. (Jer 31,9)

Növényi hatóanyagok nyomában

 A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara beiskolázási dékánhelyetteseként, iskolánk volt tanulójának, Uhljar Lucának ajánlására keresett meg november elején Csupor Dezső Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztályának elnöke, egyetemi docens. 

Levelének célja a kapcsolat felvétele, illetve erősítése karuk és iskolánk között. Az SZTE GYTK az egyik legnagyobb hagyományú és nemzetközileg is elismert hazai gyógyszerészképzőhely. A képzésük döntően kémiai-biológiai tantárgy iránt érdeklődők számára jelenthet perspektívát. Ezeknek a tanulóknak kínált lehetőséget, hogy egy  2 órás laborgyakorlat során bepillantást nyerhessenek az ott folyó képzésbe.

Bővebben...

Hősképzős bemutató

2018. december utolsó tanítási hetén került bemutatásra a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban a Hősképző program. Minden hónapban a Vöröskereszt kiemel egy elsősegélynyújtási témakört, amely az adott hónap fő témája. A decemberi hónapban a téli időjárás okozta gyakori balesetek miatt a törések, illetve azok ellátására próbáltuk felhívni a figyelmet, hogy ezzel is népszerűsítsük az elsősegélynyújtást a fiatalok körében. A bemutatón résztevő érdeklődők így bepillantást tudtak nyerni a törést szenvedett sérültek szakszerű ellátásába.

Bővebben...

Karácsonyi csendesnap 2018.

Az utolsó tanítási napon hagyományosan karácsonyi csendesnapot szervezünk iskolánkban. Az ünnepre való felkészülés advent idején nagyon fontos számunkra. Minden hétfőn közösen gyújtottuk meg a gyertyát az adventi koszorún. Ilyenkor legfiatalabb tanulóink, a 9. évfolyamosok készülnek rövid szolgálattal. A negyedik gyertya meggyújtására a karácsonyi istentiszteleten került sor. Ezen a napon próbára tett minket az időjárás, hiszen alig néhány fok fogadott bennünket a templomban. Viszont a hatalmas, feldíszített fenyő kárpótolt minket a barátságtalan hőmérsékletért. Iskolalelkészünk igehirdetése után az énekkar gyönyörűen csengő karácsonyi énekekkel kápráztatott el minket, és a színjátszósok egyéni hangvételben, humorral feldolgozott karácsonyi klasszikus verseit láthattuk.

Bővebben...

Karácsony 2018.

Advent van, az év legszebb, legtitokzatosabb, várakozással teli időszaka.

Lassan az utolsó gyertya is lángra lobban az adventi koszorún, jelezvén, hogy beteljesedik a várakozás, és karácsony szent ünnepe hamarosan elérkezik, hogy felmelegítse szívünket, elhozza a békét, boldogságot és meghitt ünnepet varázsoljon az otthonokba.

Bővebben...

Shedius ösztöndíjas diák az Év utánpótlás kajakosa

Ünnepélyes keretek között búcsúztatta a kiváló eredményekben gazdag 2018-as évet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A gálán átadták az év legjobbjainak járó díjakat.

Nagy örömünkre az ifi kajakosok között az ország legjobbja Kós Benedek, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12.B osztályos tanulója lett. Benedek az idén nyáron 500 és 1000 méteres távon is ifjúsági világbajnoki címet szerzett. Az év ifjúsági edzője Nyerges Attilla, a szarvasi egyesület mestere lett, akinek több tanítványa is iskolánk tanulója.

Bővebben...

Az időseknek énekeltünk, szavaltunk

Az Adventi időszak a várakozáson túl sok tennivalót is rejt magában. Szinte minden nap történt valami az iskolánkban. Feldíszítettük a karácsonyfákat, vártuk a Mikulást, hétfőként meggyújtottuk az adventi koszorúnkon a gyertyákat egy-egy osztály műsorát hallgatva, kézműveskedtünk, hogy megajándékozzuk szeretteinket, idős kollégáinkat, részt vettünk adventi istentiszteleteken.

Hétfőn délelőtt a Rákóczi úti Szeretetszolgálat, szerdán pedig az Ótemplomi Szeretetszolgálat időseihez látogattunk, hogy egy kis műsorral a karácsonyvárás hangulatát csempésszük be az otthonokba.

Bővebben...

Akkor nagyon rossz lett volna nekik…

1Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, 2és ezt kérdezték: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt."

/Mt 2, 1-2/

 

Kedves honlapot látogatók, kedves Testvérek!

Karácsony ünnepéhez közeledve az ember mindig várja, hogy az adventi koszorún a gyertyák mikor égnek teljes díszükben.

1, utána 2, 3 és végül az utolsó is meggyullad. Miközben erre várunk, érezhetjük mi magunk is, hogy egy utazáson veszünk részt. Megyünk előre és ilyenkor jön a felismerés, hogy még csak az elsőt gyújtottuk meg és máris itt a negyedik.

Utazunk minden adventben és látjuk, hogy ez az utazás évről évre egyre gyorsabban telik.

Bővebben...

Sulimikulás

„Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó” zengett a gimi épületében a jól ismert gyermekdal december 6.-án. A hó ugyan nem hullott L , de a Mikulás zsákja telis tele volt finom szaloncukorkával, mely a nap végére ki is ürült.  Mindenkinek jutott az édességből, a szépen éneklő és egész évben jól viselkedő kisdiákoknak, na és persze az odaadó tanáraiknak és az iskola dolgozóinak. 

Csütörtökön iskolánkba vártuk kollégáink gyermekeit, unokáit. A szépen feldíszített karácsonyfa köré megérkeztek a csillogó szemű aprók izgatottan várva a Télapóra. Előtte a Benkás kisdiákok Nagyné Évike néni vezetésével vidám műsort adtak a kicsiknek, hogy az izgalmat tovább fokozzák. Végre megérkezett a Télapó, és minden jó gyereket – természetesen mindenki az volt - megajándékozott. Miután a Télapó elköszönt a gyerekektől, vidáman kézműveskedhettek Éva néni irányításával.

Bővebben...

Az első fontos lépés – szalagavató ünnepély a Vajdában

2018. december 8-ának estéjére ünnepi díszbe öltözött az Alkotmány utcai sportcsarnok. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzős diákjai ezen a napon kapták meg a kék szalagokat, amelyek most már kabátjaikat díszítik, és azt jelzik a világ számára, hogy viselőik végleg a finisbe érkeztek gimnáziumi tanulmányaik során.

A három osztálynyi főszereplő kb. 700 vendég, családjuk, barátaik és az iskola közössége körében ünnepelhette ezt a jelentős eseményt. Lázár Zsolt esperes és Hodálik Pál alpolgármester köszöntői után az intézmény igazgatója, Kitajkáné Szántai Mária látta el őket tanácsokkal azzal kapcsolatban, hogyan válhatnak hamarosan érett felnőttekké.

A szalagtűzési ceremónia első lépésében az iskolavezetés, utánuk pedig az osztályfőnökök, Hortobágyiné Csizmadia Edina, Dr. Laukóné Adamik Edit és Molnár Béla kapták meg a szalagokat; őket pedig természetesen az egyesével kiszólított végzősök követték. Miután az este legünnepélyesebb része lezárult, a közönséget az iskola alsóbb éves diákjai szórakoztatták a nyitótáncig.

Bővebben...

A Szegedi Tudományegyetem kutatóiskolája lettünk

Iskolánkban az Öveges labor átadása óta új lendületet kapott a természettudományos tárgyak oktatása. Az elmúlt években több tehetséggondozó projekt valósult meg a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.

Ezek után kaptunk kedvet ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által meghirdetett pályázatra jelentkezzünk. Az egyetemmel a korábbi pályázatok során is sikeresen együttműködtünk, és az intézmény kedvelt továbbtanulási célpont végzős diákjaink között. Valószínűleg ez is, és korábbi eredményeink is szerepet játszottak abban, hogy pályázatunk pozitív elbírálásban részesült.

Nagy örömmel fogadtuk, hogy meghívást kaptunk a Kutatóiskola cím átvételére. A rendezvényre Szegeden, az egyetem Bolyai épületében került sor november 30-án. Igen jeles társaságban lehettünk jelen. Velünk egyidőben 7 másik intézmény vehette át a megtisztelő címet.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen