Örök szövetséget kötök veletek… (Ézs 55,3c)

A békesség Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halottak közül a mi Urunkat, Jézust, a juhok nagy pásztorát, tegyen készségessé titeket minden jóra, akaratának teljesítésére, és munkálja bennünk azt, ami kedves őelőtte… (Zsid 13,20–21)

Gyíkavató a Vajdában

Október 16.-án pénteken maszkos, gumikesztyűs, esőkabátos vagy éppen vegyvédelmi ruhás gyíkok lepték el a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium bejáratát majd tantermeit. A pandémia (nagy embertömegeket érintő, több országra vagy földrészre, sőt akár az egész világra kiterjedő, fertőző betegség okozta járványa szerk.) helyzetre való tekintettel a kilencedik évfolyamos diákoknak ilyen öltözetben kellett megjelenniük ezen a napon, mely a beavatási szertatásuk első lépése volt. A végzősök közül sokan várták a bejáratnál őket és örömmel látták, hogy MINDENKI teljesítette ezt a feladatot. 

Bővebben ...

Az én világom más szemmel

Tavasszal a karantén idején  elkezdtem novellákat írni laptopon, mivel megtanultam gépírni, így nem jelent gondot a gépelés. Jane Austen regényei és sok romantikus vígjáték adott ötletet. Áprilisban meghirdettek egy novellaíró pályázatot vakok és gyengénlátók számára, korosztálytól függetlenül. Örömmel és nagy lelkesedéssel   írtam két novellát erre az alkalomra. 2020. október 17.-én került megrendezésre Békéscsabán a Fehérbot világnapja, egyúttal a novellaíró pályázat díjátadója, melyen külön díjat kaptam, valamint a Jókai színház színészei felolvastak részleteket a novellámból.

Bővebben ...

Ismét Budapesten

A „Történelemünk, ahogyan még nem láttad” - NTP-KNI-19-0044 pályázat keretében már két héttel korábban is jártunk a fővárosban. A programban résztvevő 14 diák ezúttal múzeumlátogatáson vehetett részt. Eredeti programunkat meg kellett változtatni. Nem mertünk múzeumpedagógiai foglalkozást kérni a járványra való tekintettel. Egyik programunkat, a Hadtörténeti Múzeumot nem tudtuk megvalósítani, mert a múzeum átmenetileg csak hétvégén látogatható. Amúgy ezt a döntést nem tudtuk értelmezni…

Terveinknek megfelelően a Nemzeti Múzeumban kezdtünk, ahol a testhőmérséklet ellenőrzése után maszkban léphettünk be. Az állandó kiállításokat kívántuk megtekinteni – rögtön a legizgalmasabbal kezdtük. A Seuso kincsek az elmúlt évtizedek egyik legérdekesebb régészeti kincsleletei, mely két részletben tért haza és a múzeum állandó kiállításait gazdagítja. A Pannónia kincse tárlat segít megérteni az ókori elit luxusát és tárgyi kultúráját. Az ezüst kincs páratlan szépségű. Nyugodtan mondhatjuk, hogy nem csak értékében, de szépségében is páratlan az ezüst tálaló készlet.

Bővebben ...

És elkezdődött...

Még utoljára feltekintek az ismerős kapura, mielőtt végső búcsút intve sarkon fordulok, és fejemet lehajtva útnak indulok. Ahogy elsétálok az épületegyüttes mellett, nyugtalan és izgatott gondolatok cikáznak fejemben: nyolc évnyi mellkasszorító várakozás egyszerre eloszlik, helyét a jelen kötelességeinek súlya veszi át, húz, akár a vállamon pihenő pántok. Nem rossz érzés, reményteli és vágyakozó, gyermeki félelemmel és kíváncsisággal vegyítve. Ahogy kisimítom matrózblúzom gallérját, enyhe nosztalgikus kábultság tör rám, de nincs idő visszafordulni. Két apró szó jár a fejemben:

Bővebben ...

Kiss Marci nyerte az Év BISEL Fotósa pályázatot

Kiss Márton nevével már találkozhattunk a tavasszal megtartott Diós Kristóf Természetfotó pályázaton, ahol majd minden kategóriában eredményesen szerepelt. A 11.A osztályos tanuló ezúttal a folyók élővilágához kapcsolódó képeivel nyűgözte le a szakembereket. Mivel az október 1-jén a Mezőgazdasági Múzeumban tartott díjátadóra csak a dobogós fotók készítőit hívták meg, már ekkor büszkék lehettünk tanítványunkra. A múzeum vezetőségének megnyitó beszéde után Potyó Imre, magyar természetfotós, a zsűri elnöke összegezte a beadott pályaműveket. Több mint 100 pályázótól közel 330 kép érkezett be, melyek közül 7 darabot tartottak kiállításra érdemesnek.

Bővebben ...

Történelmünk, ahogyan még nem láttad

Tényleg! Nem csak azért, mert az NTP-KNI-19-0044 pályázat, mely fenti címen nyert támogatást, hanem azért is, mert a járvány idején az is kétséges volt, hogy egyáltalán megvalósulhat-e valami. Végül a tervezettnek megfelelően tizenkét, a programban résztvevő diák utazhatott.

A különleges körülmények tudatában terveztük a programot, melynek egyik budapesti eseménye történelmi séta olyan helyeken, melyet minden magyar diáknak látnia kell. Az élményeket megszolgáltuk, mert maszkban utaztunk (mintha iskolában lennénk), és minden autóbuszba szállásnál fertőtlenítettünk.

Első helyszínünk a Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi úti temető), kivételes helyszín egy rendhagyó történelem óra megtartására. Az erre szánt idő persze kevés volt, mert kit hagyjunk ki? A magyar történelem nagyjai mind sorra kerültek. Főhajtás Deák, Batthyány, Kossuth grandiózus síremléke előtt kötelező. Utóbbi a legnagyobb hazai kegyeleti építmény, de mi szívesen hajtottunk fejet Görgey szerény síremlékénél az árkádsor elején is. Merre induljunk a hatalmas temetőben? Kádárt, Bethlent, Antalt hagyjuk ki? Egyiket sem. Persze, a magyar irodalom nagyjai is sorra kerültek. Jókait könnyű volt megtalálni, de mi a sírkert végéig is elsétáltunk Radnótiért, és Petőfi sem esett útba, de mi az ő sírját is felkerestük egy főhajtás erejéig. Arany Jánost is és József Attilát is említenem kell, figyelmeztettek a cikk írásakor, de a többieket most már biztos kihagyom…

Bővebben ...

Közgyűlés maszkban

A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre szeptember 19-én tartotta meg a járványhelyzet miatt májusban elmaradt éves közgyűlését. A helyszín ezúttal az Evangélikus Újtemplom volt.

A járványügyi előírások betartásával, távolságtartással és maszkban hallgatták a jelenlevők Tóthné Jansik Erzsébet elnök beszámolóját, amelyben az elmúlt öt esztendő legjelentősebb eseményeit, eredményeit foglalta össze. Kiemelte a Kör vagyonának gyarapodását, melyet elsősorban a Szoborkert kialakításának, a sok nyertes pályázatnak és a jelentős egyéni támogatásoknak köszönhetnek. Fontosnak tartotta, hogy az elmúlt időszakban sok „csapatépítő” szabadidős programot valósítottak meg; kirándulások, városi programok, szőlőskerti partik tették színessé a Kör tagjainak életét.

Bővebben ...

Elsősegélynyújtás világnapja

Szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja, ez alkalomból a Vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére ünneplik világszerte. Legfőbb célja a figyelem ráirányítása az elsősegélynyújtás fontosságára a laikusok körében, mert az idejében megkezdett beavatkozás életet menthet. Sajnos a váratlan rosszullétek, a munkahelyi, utcai balesetek során a szemtanúk a megdöbbenés pillanataiban nem mindig tudják, mit kellene tenniük, pedig az elsősegély ismeret életmentő lehet.

Bővebben ...

Színház és zene

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói a tavalyi ötletből építkezve ismét ellátogatottak a Cervinus Teatrum főpróba előadására, a Sógórnők című darabot néztük meg. Amerikai író modern műve, amelyben a szereplők egy-egy élethelyzetet, sorsot képviselnek a gazdagtól a kisiklott életűig. A 11.B osztályból hatan néztük meg a darabot, hiszen osztálytársunk, Kiss Virág és a 11.C-ből Mester Dóra is színpadra lépett "Linda" barátnőinek a szerepében. Gratulálunk nekik, ügyesek voltak.

Az iskolában minden évben az Áhítat keretén belül megemlékezünk egy kis zenei blokkal a Zenei Világnapról. Fuvola duó és trió hangzott el Molnár Tamara, Podani Petra és Tóth Sára előadásában. Weisz Tímea a Beatles együttestől a Hey Jude című dalát énekelte. A 11. évfolyam tapssal fejezte ki tetszését. Szép kis koncert volt.

Bővebben ...

Matek óra az udvaron

Nehéz idők járnak az iskolákban. Tanároknak, diákoknak, minden iskolai dolgozónak komoly feladatot okoz, hogy minél jobban próbáljunk megfelelni a járványügyi szabályoknak, törekedjünk a minél nagyobb biztonságra úgy, hogy közben azért valamit megőrizzünk az iskola „normális” életéből.

Ha a helyettesítések okán a baj tovább tetőzik, és egy napon három matek órát kell ugyanabban a csoportban eltölteni, akkor már valamit ki kell találni, hogy komolyabb mellékhatás nélkül túléljük. Ekkor támadt az ötletünk, hogy az utolsó szép nyárias napon kiköltöztessük a tantermet az udvarra. Így a maszk is lekerülhetett, és a szoborpark tövében ismerkedhettünk a kombinatorika rejtelmeivel. A példák megoldásán túl a szél által elfújt lapok visszaszerzése is folyamatos feladat volt, és a nap állásának megfelelően bármikor átrendezhettük a „tantermet”. Óra az udvaron, házi feladat a Classroomban. 

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen